Talijanski ministar izrazio duboku zabrinutost zbog izgreda

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova Franco Frattini izrazio je svoju duboku zabrinutost zbog uporabe vatrenog oružja sa hrvatskog patrolnog čamca prema talijanskoj ribarici, do čega je došlo 20. siječnja na sjeveru Jadrana.

U priopćenju talijanskog ministarstva vanjskih poslova obznanjuje se kako je Frattini zatražio da hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević dođe u Farnesinu, sjedište talijanske diplomacije, gdje mu je izraženo žaljenje i zabrinutost zbog uporabe vatrenog oružja.

Glavni tajnik Farnesine Giuzeppe Baldocci je pozvao Kraljevića u srijedu kasno uvečer i naglasio mu kako ´uporaba vatrenog oružja u takvim slučajevima nije ni prihvatljiva niti kompatibilna s europskim težnjama Hrvatske koju podupire Italija´. Talijanska strana je potvrdila potrebu dolaska do suglasja oko mjera kojima bi se spriječili slični događaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Talijanski veleposlanik u Zagrebu Fabio Pigiliapoco je, kako priopćuje Farnesina, izrazio hrvatskoj Vladi žaljenje i zabrinutost zbog događaja i potrebu nalaženja sporazuma kojim bi se izbjegli slučajevi ulaska talijanskih ribarica u hrvatske vode i uporaba vatrenog oružja u takvim slučajevima.

´Nije bitno je li talijanska ribarica bila u našim vodama ili ne 20. siječnja, a prema hrvatskim snagama sigurnosti se talijanska ribarica nalazila u hrvatskim vodama, već je to što je uporabljeno vatreno oružje za talijansku stranu neprihvatljivo´, rekao je Kraljević u četvrtak u razgovoru u Farnesini.

Talijanska strana je upozorila Kraljevića kako uporaba oružja nije europski standard ponašanja i ukazala je na potrebu da se pitanje sigurnosti na moru riješi što prije bilateralnim sporazumom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara