TALIJANSKI PARLAMENT USVOJIO PRIJEDLOG O 10. VELJAČE KAO DANU SJEĆANJA NA ŽRTVE FOJBI

Talijanski parlamentarni odbor odobrio je u utorak navečer zajednički prijedlog pozicije i opozicije da se 10. veljače ubuduće obilježava kao Dan sjećanja na žrtve fojbi i na eksodus talijanskih izbjeglica s prostora koji pripadaju Hrvatskoj . L

Odbor za ustavna pitanja Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta postigao je dogovor oko zajedničkog prijedloga vladajuće koalicije desnog centra i oporbenog lijevog centra točno na 57. obljetnicu nadnevka - 10. veljače 1947. - kad je Italija u Parizu potpisala mirovni ugovor kojim je izgubila one prostore (Istru, Rijeku i dio Dalmacije) koje je dobila poslije Prvog svjetskog rata nakon raspada Austro-Ugarske.

Očekuje se da na skorašnjim plenarnim sjednicama dvaju domova talijanskog parlamenta bude izglasovan taj zakon koji predviđa i izdvajanje sredstava za proučavanje tih tragičnih događaja, kako bi se i mladi u školama upoznali s tim dijelom povijesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je odlučeno da će se za financiranje djelovanja kulturnih i povijesnih ustanova Istrana, Riječana i Dalmatinaca izdvajati po 200 tisuća eura godišnje.

(Hina) stom/xdmus yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara