Talijanski tisak o posjetu Pape Hrvatskoj

TALIJANSKI tisak protekla dva dana opširno izvještava o posjetu pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, njegovoj stotoj pastoralnoj misiji.

Katolički dnevni list "LAvvenire" piše o posjetu Pape Hrvatskoj, kao "trećem putu na granici Europe", a rimska lijevo orijentirana "La Repubblica" piše: "Hrvatska, stota misija, niti jedan papa nije toliko putovao".

Naglasak na brojnim putovanjima Svetog Oca također je i u članku milanskog "Il Corriere della Sera" koji prenosi papinu poruku i nadu za što bržim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dok tršćanski "Il Piccolo", jedini list koji već duže vrijeme najavljuje papin posjet Hrvatskoj, navodi detaljan raspored posjeta Svetog Oca i prenosi atmosferu koja ga je dočekala u Rijeci.

Kako smatra "LAvvenire" ovaj papin pastoralni posjet broj 100, osim znakovitog broja nosi u sebi posebno značenje. "Radi se o trećem posjetu Pape naciji s druge strane Jadranskog mora, koja se nalazi na granici između katoličkog i pravoslavnog dijela Starog kontinenta. Nije slučajno da je Hrvatska po broju posjeta odmah iza Poljske u Srednjoistočnoj Europi".

"Papa je došao kako bi potaknuo aktivnu ulogu katoličke Hrvatske unutar obitelji europskih nacija, kako bi samoj Hrvatskoj preporučio da obrati pažnju na kršćanske i ljudske vrijednosti (ljubav, život, solidarnost, odnos među generacijama) čiju sintezu i vrhunac predstavlja upravo obitelj".

Avvenire tvrdi da je Hrvatska za vrijeme dočeka Pape pokazala "svoje najbolje lice" ono isto koje je zbog nedavnog rata bilo unakaženo i zato papina poruka glasi da je "mir bez pravih vrijednosti također opasan. Baš zato Ivan Pavao II. započinje svoj posjet govoreći o Europi, miru, zaštiti života i obitelji, solidarnosti i zaštiti manjina".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tršćanski "Il Piccolo" navodeći detaljan raspored posjeta Hrvatskoj, "posjeta koji bi prije malo vremena bio nemoguć", naglašava da će Papa svih pet dana prespavati u Rijeci gdje mu je u petak priređen topao doček i gdje će u nedjelju održati misu djelomično i na talijanskom jeziku za pripadnike talijanske manjine. Il Piccolo naglašava da je Hrvatska po broju papinih posjeta odmah na drugom mjestu iza njegove "voljene Poljske". Tršćanski list prenosi papinu poruku: "Hrvatska, tvoji su korijeni u Europi" i nužnost prevladavanja ratne prošlosti, sa svim zlima "koje je ona sa sobom donijela".

Il Piccolo je prenio i odluku hrvatske vlade da obešteti Katoličku crkvu dionicama Croatia osiguranja.

"Il Corriere della Sera" prenosi Papinu želju da "ovaj religiozan narod što prije uđe u EU" kao što je 1994. prilikom posjeta Hrvatskoj propovijedao mir, a 1998. demokratizaciju zemlje. Naglasak članka kojom je "La Repubblica" najavila Papin posjet je na broju putovanja Svetog Oca i činjenici da niti jedan papa nije toliko putovao. "Nije moguće izbrojati sve jezike kojima se obratio vjernicima, izreke koje je izmislio, muškarce, žene i djecu koje je zagrlio. Ovaj je Papa tri puta prešao put od mjeseca do zemlje, 29 puta je obletio zemlju i izvan Vatikana je proveo na svojim pastoralnim putovanjima - gotovo dvije godine, 572 dana".

"Ivan Pavao II. je osnažio osjećaj pripadnosti Crkvi najrazličitijih zajednica širom svijeta, lansirao je ulogu pape u nacijama koje su i psihološki daleko, uspostavio je ekumenske kontakte, otvorio je dijalog s vjerskim liderima koji nikad nisu razgovarali a kamoli vidjeli jednog papu iz Rima, pokazao je prijateljsko lice jedne vjere koja se prečesto u nerazvijenom svijetu prikazivala s mačem u ruci".

La Repubblica zaključuje da je Karol Wojtila sam postao poruka koja je danas još jača kada je šalje s postolja na kotačima, u nemogućnosti da se sam kreće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara