Tanjug: Val prosvjeda u balkanskim zemljama

Foto: Tomislav Krišto/Cropix

PROSVJEDI i štrajkovi se održavaju svakodnevno u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj, Albaniji, Rumunjskoj, Makedoniji i Grčkoj, piše Tanjug. Svim zemljama u regiji zajedničko je da su pogođene  velikom ekonomskom krizom. To je dodatno podebljalo probleme s kojima se inače suočavaju tranzicijske zemlje: rast nezaposlenosti, pad životnog standarda, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Bugarsko proljeće

"Ova vlada je pogubna za Bugarsku, ona treba podnijeti ostavku. Danas je početak našeg proljeća. Nezadovoljni smo jer je vlada korumpirana, živimo izuzetno loše, zdravstveni sistem je u očajnom stanju. Vlada olako popušta pod pritiscima iz inozemstva“, izjavio je čelnik opozicijske Socijalističke partije Bugarske Sergej Stanišev na prosvjedu ovog vikenda u Sofiji u kome su prisustvovali predstavnici više ljevičarskih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rumunjskom parlamentu zastupnici su prošli tjedan na prijedlog tri vodeće opozicijske stranke peti put u posljednjih deset mjeseci glasali o nepovjerenju premijeru Emilu Boku. Vlada je preživjela ovaj izazov, ali pitanje je do kada. U Makedoniji opozicijske stranke bojkotiraju rad parlamenta. To je izazvalo duboku političku krizu u zemlji. U Skoplju su, za razliku od hrvatskih političara, shvatili da se izlaz mora tražiti u izvanrednim izborima, ali stranke se još ne mogu dogovoriti kada će građani ponovo izaći na glasačka mjesta. Najčešće se spominje lipanj kao mjesec izbora.

Albanija i BiH u pat poziciji, Grci štrajkaju već godinu dana

Albanija je već duže vremena u ozbiljnoj političkoj krizi, opozicija nikad nije priznala rezultate parlamentarnih izbora koji su održani još sredinom 2009. godine, jer smatra da su pokradeni. Kriza je zaoštrena poslije ostavke zamjenika premijera Iljira Mete, koji je osumnjičen za korupciju. Situacija u BiH je već duže vrijeme na mrtvoj točki. Grci neprekidno štrajkaju već godinu dana, ali vlada zasad odbija raspisati izvanredne izbore.

U Srbiji pojedine opozicijske stranke koriste štrajkove i prosvjede kao argument za nužnost raspisivanja izbora do kraja godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara