TAPIESOVA RETROSPEKTIVA U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI U BARCELONI

Dvjestotinjak djela katalonskog slikara i kipara Antonija Tapiesa izloženo je od utorka u Muzeju suvremene umjetnosti u Barceloni (MACBA) na retrospektivnoj izložbi koja se smatra najpotpunijom antologijom koja je dosad priređena o tom slikaru.

Izložba koja će trajati do 9. svibnja prikazuje umjetnikov put od slika iz početnog razdoblja do 40-ih i njegovih najnovijih djela.

Antoni Tapies (80), koji je u svojoj karijeri stvorio više od osam tisuća umjetničkih djela, izjavio je za tisak da je sačuvao "veliku radoznalost i nezadovoljstvo koji ga tjeraju da se vraća na istu, idealnu sliku".

Prvi dio izložbe predstavlja portrete i figurativne crteže, za kojima dolaze apstraktne slike većih dimenzija i triptisi koje radi zadnjih desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slikar crpi teme iz katalonskog društva, ali se bavi i temama kao što su duh i tijelo, prikazanim u obliku znakova, poput križa, nogu i ruku, ili kaligrafije. Njegova djela podsjećaju na takozvanu primitivnu umjetnost i na naivu. Tapiesovo djelo često se u tom smislu uspoređuje s Brassaijevim, Kleeovim i Miroovim.

Nakon Barcelone, izbor od osamdesetak djela izložit će se u Valladolidu, od lipnja do rujna, a zatim u Madridu od listopada do siječnja 2005.

Izložba će se kasnije preseliti u Kinu i u Japan kako bi tamošnja javnost upoznala suvremenu španjolsku umjetnost.

(Hina) xvrad ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara