Tariceanu novi mandatar rumunjske vlade

NOVOIZABRANI rumunjski predsjednik Traian Basescu u srijedu je mandat za formiranje nove vlade povjerio Calinu Tariceanu, jednom od čelnika centrističke koalicije Istina i pravda (PA) prenose službeni izvori.

Basescu, koji je kao predstavnik navedene koalicije saveza stranaka centra na predsjedničkim izborima pobijedio socijaldemokrata Adriana Nastasea, smatra da je Tariceanu najbolji izbor te da je riječ o političaru koji će se uspješno suprotstaviti korupciji.

"Obvezan sam pronaći političku formulu kojom ću ispuniti povjerenje građana koji su me izabrali na ovo mjesto, a to može ostvariti samo ovaj savez. Borba protiv korupcije u interesu je Rumunjske", kazao je Basescu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je u utorak održao razgovore s predstavnicima svih rumunjskih političkih stranaka nastojeći postići konsenzus za formiranje nove vlade nakon tijesnih rezultata s parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Rumunjskoj, koja vodi pregovore za ulazak u EU, potrebna je snažna vlada koja će je povesti kroz iznimno teško razdoblje reformi. Analitičari smatraju da će, ako Tariceanu i uspije dobiti parlamentarnu većinu, njegova vlada biti vrlo krhka i izložena utjecajima socijaldmokratske stranke (PSD).

"Politički analitičar Adrian Moraru s Političkog instituta mišljenja je da će "PSD čekati odgovarajući trenutak i povući pitanje prijevremenih izbora."

PSD naime ima više parlamentarnih zastupnika od Basescuovg saveza i svaka će vlada ovisiti o manjim strankama koje je u ovom slučaju predsjednik države pozvao da pređu u njegov tabor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara