TARIK AZIZ SUTRA U RIMU

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini sastat će se u petak s iračkim potpredsjednikom vlade Tarikom Azizom, priopćeno je u Farnesini, taalijanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Aziza su htjeli susresti i brojni talijanski političari, posebno predstavnici oporbenog lijevog centra, ali kako se odbrojavaju sati prema eventualnom američkom napadu na Irak, tako se odgađaju razgovori sa Sadamovim izaslanikom. Sa Azizom je trebao razgovarati ministar za odnose s Europskom unijom, Rocco Butiglione, ali je danas obznanio kako je Frattini predstavnik vlade i dovoljan je susret s njime. Predsjednik zastupničkog doma Pierferdinando Casini dao je do znanja kako ´ne bi bio oportun´ sastanak s Azizom.

Sutra nakon susreta s Papom, koji će Aziza primiti u privatnu audijenciju na zahtjev samoga potpredsjednika iračke vlade, predviđeni su, za sada, susreti i s bivši predsjednicima republike Oscarom Luigijem Scalfarom i Franceskom Cossigom (dakako odvojeno), te s bivšim ministrom vanjskih poslova Lambertom Dinijem.

U petak uvečer bi se Aziz trebao sastati sa stranim novinarima u Rimu, u čuvenoj Stampa Esteri, a u subotu će otići u Assisi. Pretpostavlja se da bi mogao ostati u Italiji do 18. veljače kada stiže glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan koga će primiti Papa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje u Bagdadu ne jamči Papinu osobnu sigurnost i zbog toga ga neću pozvati u Irak, rekao je potpredsjednik iračke vlade Tarik Aziz u razgovoru za današnji ´Corriere della Sera´.

´Mi cijenimo držanje Svete Stolice protiv rata. To stajalište pomaže miru´, rekao je Aziz i doda kako ne može kazati više, jer ´ne bi bilo pošteno prema Svetom Ocu anticipirati poruku koju ću mu dati´. Na pitanje o vatikanskoj diplomatskoj misiji, Aziz kaže kako nije još došlo do ´vatikanskog posredovanja´.

Papin izaslanik u Bagdadu, kardinal Rogeer Etchegaray ´nije ponudio posredovanje između nas i Sjedinjenih Država. Došao je prije svega kazati kako Crkva podržava mir, ima simpatije prema iračkom narodu i ne želi vidjeti kako pati. Narednih dana će se sastati s predsjednikom Sadamom Huseinom i predat će mu poruku Svetog Oca´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara