Tauran kritizira nacrt europskog Ustava

Tajnik Svete Stolice za odnose s drugim državama Jean Louis Tauran oštro je danas kritizirao nacrt europskog Ustava u kojem se spominje čak i prosvetiteljstvo a ne kršćanstvo kao temelj civilizacije Europe.

"U nacrtu preambule postoji evidentna neravnoteža. Citiraju se 'filozofske struje prosvetitelja' a ne spominje se kršćanstvo. To je ideološka operacija koja otkriva...jednu prepotentnu tendenciju revizije povijesti", rekao je Tauran za današnji "Corriere della Sera".

"Ako se gleda s objektivnim duhom povijest Europe, onda se ne može ne priznati da je kršćanstvo dalo specifični prilog u formiranju njezine kulture i humanizma. Zar škole i sveučilišta koji su učinili Europu velikom nisu rođene u samostanima?", kaže Tauran. Glede primjedbi kako bi se uz kršćanstvo trebalo spomenuti i ostale religije, šef vatikanske dioplomacije odgovara kako se govori o "kulturnom naslijeđu, a ne o sadašnjosti i budućnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Točno je da bi se, ako se govori o sadašnjosti i budućnosti, trebalo citirati hebrejstvo i islam uz kršćanstvo, ali jasno je da je u povijesti kršćanstvo bilo dominantno", kaže Tauran.

"Ponavljam, tu se govori o povijesnom nasljeđu. Spominjanje kršćanstva nije prisila, već pravedno priznanje baštine iz koje se nadahnjuje najveći dio Europljana. Ne treba zaboraviti da su kršćani još uvijek večina u Europi", rekao je Tauran i izrazio nadu da će se tijekom rasprave na Konvenciji i međuvladinoj konferenciji ispraviti te greške u nacrtu europskog Ustava.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara