TDR: Izloženi smo diskriminaciji na srpskom tržištu

TDR JE priopćio kako je ovih dana uputio pismo Ministarstvu financija Republike Srbije na inicijativu koja bi se trebala naći na jednoj od idućih sjednica Vlade Republike Srbije, a koja, kako tvrde, diskriminira uvoznike duhanskih proizvoda (npr.: TDR i Imperial Tobacco) te je u potpunosti u suprotnosti sa zakonima Europske unije, CEFTE i Svjetske trgovinske organizacije.

TDR je izvijestio kako je o navedenom problemu i "diskriminaciji na srpskom tržištu" obavijestio i nadležne institucije u Hrvatskoj i Europskoj uniji te očekuje podršku u zaštiti interesa jedne od najvećih hrvatskih kompanija u poslovanju na srpskom tržištu.

"Inicijativa srpskog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja predlaže zamjenu garancije banke s obvezom deponiranja novčanih sredstava u iznosu koji je jednak iznosu ukupne minimalne trošarine za količinu koja se uvozi i za koju se podižu trošarinske markice. To bi trenutnu situaciju, koja je već nepovoljna za uvoznike jer plaćaju trošarinu 20 dana ranije od domaćih proizvođača (JTI, Philip Morris, BAT) te istu osiguravaju garancijom banke, učinilo još nepovoljnijom i stavilo bi TDR ali i druge uvoznike u neravnopravan položaj u odnosu na ostale proizvođače duhanskih prerađevina", napominju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako su istaknuli, inicijativa, koja ide na ruku multinacionalnim kompanijama koje imaju proizvodnju u Srbiji, "je kontradiktorna i u direktnoj suprotnosti s normama Europske unije, CEFTA-e i Svjetske trgovinske organizacije". Naime, ističu, CEFTA zabranjuje svaku diskriminaciju poduzetnika iz druge zemlje članice. Praksa Europske unije pak nalaže da domaći i strani proizvođači moraju biti tretirani jednako u dijelu koji se odnosi na poreze na duhanske prerađevine. Članak 37. iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom navodi: "Unija i Srbija će se suzdržavati i odbaciti, ukoliko one postoje, sve mjere i praksu fiskalnih nameta koji direktno ili indirektno diskriminiraju proizvode jedne strane i favoriziraju proizvode druge strane".

"Svjetska trgovinska organizacija, čijom bi članicom Srbija trebala postati iduće godine, također nalaže da proizvodi uvezeni u zemlju ne smiju biti predmet, direktno ili indirektno, internih poreza ili drugih nameta bilo koje vrste u smislu da se time favoriziraju domaći proizvodi", ističu.

"Argumentacija koju koristi srpsko Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je više nego upitna čak i pod pretpostavkom da se zanemari grubo kršenje potpisanih sporazuma te normi EU, CEFTA-e i WTO-a. Naime, prihodi proračuna su već 100 posto osigurani namjenskim i prvoklasnim bankarskim garancijama. Od 2004. godine, kada je postojeći model usvojen, nije zabilježena niti jedna situacija njegovog kršenja", stoji u priopćenju.

Usvajanje navedene inicijative stvorilo bi i do 20 puta veće troškove za uvoznike stavljajući ih u potpuno nepovoljan i diskriminirajući položaj, a bez posebnih utjecaja na državni proračun Republike Srbije, zaključuju iz TDR-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara