Tečaj dolara na višetjednim najvišim razinama

MOGUĆ nastavak zaoštravanja američke monetarne politike podignuo je protekloga tjedna tečaj američkog dolara na svjetskim deviznim tržištima na najvišu razinu prema jenu u zadnjih sedam tjedana te euru u proteklih tri tjedna.

Tečaj zelene valute poskupio u tome razdoblju 0,6 posto u odnosu na euro, koji je završio tjedan na 1,202 dolara, najniže od 13. siječnja. U odnosu na jen, dolar je ojačao 1,4 posto, na 118,86 jena. Istodobno, tečaj dolara poskupio je i 0,86 posto prema švicarskom franku, na 1,295 franaka. Britanska funta je oslabila 0,3 posto, na 1,7617 dolara.

Većinu tjedna na deviznim tržištima bilježene su tek blage oscilacije tečajeva valuta u očekivanju zasjedanja američke središnje banke Fed te Europske središnje banke (ECB). Fed je u utorak, prema očekivanjima, podigao ključnu kamatnu stopu sa 4,25 na 4,5 posto, 14. put uzastopno te je ostavio otvorena vrata za daljnje zaoštravanje monetarne politike u nastojanju da se suzbije inflacija. Tržište se sada prilagođava najavi novog podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Fed je malko zaoštrio svoje izjave, no ako gospodarski pokazatelji nastave biti snažni, tečaj dolara zadržat će podršku. U eurozoni tržišta su pomalo frustrirana oko oporavka gospodarstva", ocijenio je raspoloženje među ulagačima Jeremy Stretch, valutni strateg pri Rabobanku.

Najnoviji gospodarski pokazatelj eurozone, indeks nabave industrijskog sektora u siječnju je dosegnuo 53,5 bodova, što ukazuje na nastavak širenja aktivnosti, međutim očitanje indeksa bilo je ispod očekivanja ekonomista. "U vrijeme kada se čini da gospodarstvo eurozone dobiva na uzletu, taj podatak blago je razočaravajući", rekla je Audrey Childe-Freeman, ekonomistica pri kanadskoj Imperial Bank of Commerce.

Prema očekivanju, ECB je ostavila ključnu kamatnu stopu u eurozoni u četvrtak na 2,25 posto. Međutim, devizna tržišta očekuju novo zaoštravanje monetarne politike u ožujku. Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet ostavio je otvorena vrata za podizanje ključne kamatne stope u eurozoni, izjavivši u četvrtak da su takva očekivanja razumna.

Tečaj jena, pak, bio je pod pritiskom podatka o porastu industrijske proizvodnje u prosincu za 1,4 posto u odnosu na mjesec dana ranije, što je bilo ispod očekivanja ekonomista, koja su se kretala oko 1,9 posto. To je zadržalo i tečaj eura prema jenu na 142,9 jena, najviše u zadnjih šest tjedana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara