Teće dvotjedni rok za žalbu na presudu tzv. zločinačkoj organizaciji

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo najavilo je danas žalbu na presudu tzv. zločinačkoj organizaciji koja im je na 430 stranica dostavljena gotovo pet mjeseci nakon završetka suđenja.

"Državno će se odvjetništvo svakako žaliti na oslobađajuću presudu Nikici Jelaviću i ostalim optuženicima iz tzv. zločinačke organizacije", izjavio je Hini jedan od tužitelja u tom postupku Petar Dragosavac, zamjenik zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Dodao je da je jučer počeo teći rok od 15 za žalbu Vrhovnom sudu, no da još nije odlučeno na koje će se dijelove presude žaliti.

"Riječ je o obimnoj presudu, koju moramo dobro proučiti", kazao je Dragosavac.

Pisanu presudu kojom su Nikica Jelavić i ostala jedanaestorica optuženih nepravomoćno oslobođeni optužbe za udruživanje u tzv. zločinačku organizaciju, tužitelji i branitelji jučer su primili od suca Ratka Šćekića.

Osim oslobađanja po optužbi za udruživanje u zločinačku organizaciju, skupina je oslobođena i za sva ostala kaznena djela koja je po optužnici ta organizacija počinila.

Takozvano suđenje desetljeća završilo je krajem studenoga prošle godine osudom tek petorice optužene za preprodaju droge, pokušaj ubojstva ili neko drugo pojedinačno kazneno djelo.

Rajko Momčilović osuđen je na 12 godina i šest mjeseci zatvora zbog preprodaje droge, iznude, krađe i razbojstva, a njegov brat Velibor na šest godina zbog preprodaje droge.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Zečević je zbog preprodaje droge i poticanja na razbojstvo osuđen na sedam godina i šest mjeseci, a Davorin Sobjeslavski na osam godina zbog preprodaje droge i pokušaja ubojstva Radovana Buvača.

Zbog pokušaja ubojstva Željka Šobota, 1996., Tvrtko Tomičić je osuđen na tri godine zatvora, no i on je izašao na slobodu jer je tu kaznu "odradio" trogodišnjim pritvorom.

Osim optužbe da je bio na čelu tzv. zločinačke organizacije Nikica Jelavić je oslobođen i optužbe da je pri pokušaju ubojstva Vjeke Sliška, krajem studenoga 1999., u središtu Zagreba ubio slučajnog prolaznika Zorana Dominija.

Svih optužbi oslobođeni su i Zoran Petrović, višegodišnji bjegunac Zoran Pripuz, Hrvoje Gašparinac, Đorđe Vuletić, Radovan Štetić i Miroslav Vuković.

Jelavićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će, ako presuda po odluci Vrhovnog suda postane pravomoćna, podnijeti zahtjev za naknadom štete za vrijeme koje je njegov branjenik neosnovano proveo u pritvoru, kao i zbog izgubljene poslovne dobiti.

Za svaki dan nepravednog pritvora moguća je zakonska naknada od 100 do 300 kuna, ovisno o težini kaznenog djela, što bi u Jelavićevom slučaju moglo iznositi do 330 tisuća kuna.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara