TEHERAN "NEĆE PODRŽATI" IRAČKU VLADU KOJU BI NAMETNUO WASHINGTON

Teheran "neće podržati" iračku vladu koju bi uspostavile Sjedinjene Države, izjavio je u nedjelju iranski ministar vanjsih poslova Kamal Harazi. L

"Nećemo podržati vladu koju bi u Iraku uspostavili Amerikanci, takva vladu je nametnuta vlada", rekao je Harazi na konferenciji za novinare u Teheranu.

"Možemo poštivati samo onu vladu koja bi se formirala pod nadzorom Ujedinjenih naroda i koju bi izabrali sami Iračani", rekao je.

Teheran je zabrinut mogućnošću da Kurdi zaposjednu Kirkuk na sjeveru Iraka, ali je ipak zatražio od Turske da ne šalje svoje postrojbe na sjever Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naravno zabrinuti smo i rekli smo našim turskim prijateljima da ne šalju svoje snage" u irački Kurdistan, rekao je Harazi.

Turska želi uputiti na sjever Iraka tisuće svojih vojnika u strahu da irački Kurdi koji ondje žive ne proglase neovisnost čime bi se ideje o neovisnoj državi proširile i na kurdsku manjinu koja živi u Turskoj.

Pod američkim pritiskom Ankara je ovoga tjedna objavila da neće provesti tu nakanu. No premijer Recep Tayyip Erdodgan upzorio je SAD da će Turska o tome odlučiti kao "novisna i suverena" država.

(Hina) rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara