TEHERAN: PROSVJEDI PROTIV SURADNJE SA ZAPADOM

Oko 2000 ljudi prosvjedovalo je u petak u središtu Teherana protiv odluke iranske vlade da surađuje sa Zapadom u spornim pitanjima svojeg nuklearnog programa. L

Prosvjednici su marširali gradom, uzvikujući parole "ne ustupcima", "ne kapitulaciji" i uobičajene slogane protiv Izraela i Zapada. Prosvjednici su kritizirali vladu što je ranije ovoga mjeseca suspendirala program proizvodnje obogaćenog urana, a međunarodnu zajednicu jer navodno Izraelu dopušta razvoj nuklearnog oružja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dala je vladi u Teheranu rok do 31. listopada da uvjeri međunarodnu zajednicu da ne provodi program proizvodnje nuklearnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Teheran je u Beč poslao izvješće o svojem nuklearnom programu, za koji tvrdi da je miroljubiv, i obećao je da će potpisati dodatni protokol s IAEA koji će omogućiti nenajavljene inspekcije njegovih nuklearnih postrojenja.

Potpisivanje dodatnog protokola prvo bi trebalo biti upućeno u Beč, sjedište IAEA, u formi note, a zatim bi je upravni odbor IAEA trebao ratificirati 20. studenoga. Teheran je 21. listopada, na susretu iranskih čelnika i ministara vanjskih poslova Britanije, Francuske i Njemačke, obećao da će to i učiniti.

(Hina) dj rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara