TEHERAN UPOZORIO WASHINGTON NEKA SE NE MIJEŠA U NJEGOVA PITANJA

Teheran je Washingtonu u utorak poručio neka se ne miješa u njegova unutarnja pitanja jer se američki političari pripremaju raspravljati treba li zauzeti odrešitije stajalište prema Iranu i krenuti u destabilizaciju vjerskog režima u toj zemlji. L

Washington je proteklih dana pojačao kritike prema Iranu optuživši Islamsku Republiku da pruža utočište visokopozicioniranim pripadnicima al-Qaide te da u tajnosti razvija nuklearno oružje.

Iran je odbacio takve tvrdnje.

"Nadamo se da će prevladati mudrost i logika u raspravama Amerikanaca i da će se oni suzdržati od miješanja u naša unutarnja pitanja", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojačana neprijateljska retorika Washingtona uznemirila je vjersko poglavarstvo, najutjecajnije u toj zemlji, koje je već iznervirano prisutnošću američkih snaga na granicama Irana, u susjednom Iraku te u Afganistanu.

Washington je prekinuo veze s Teheranom nakon što je 1979. provedena Islamska revolucija a američki predsjednik George W. Bush lani je svrstao Iran u zemlje "osovine zla", uz bok Iraku i Sjevernoj Koreji.

"Poruka koju Iran sluša iz Washingtona glasi: "Spremni smo krenuti na vas", kazao je mjesni analitičar, koji je odbio biti imenovan.

Washington Post je u nedjelju objavio da Bijela kuća treba u utorak raspravljati o prijedlogu Pentagona da se krene u destabilizaciju iranskoga vjerskog vodstva kroz niz pobuna iračkog naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara