Teheranski studenti kamenjem i petardama zasuli Britansko veleposlanstvo

IRANSKI studenti su petardama i kamenjem zasuli Britansko veleposlanstvo tijekom prosvjeda u Teheranu.

Dvjestotinjak ljudi je prosvjedovalo protiv, kako kažu, ilegalnog ulaska petnaest pripadnika britanske Kraljevske mornarice u iranske vode.

BBC izvještava da okupljeni studenti zastupaju tvrdolinijašku struju te da su se okupili kako bi dali potporu Iranu da ne odstupi od beskompromisnog stajališta u pregovorima oko statusa Britanaca.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije priopćilo je da u prosvjedu nitko nije ozlijeđen, te da nije učinjena nikakva šteta.

Des Browne, britanski ministar vanjskih poslova, koji se nalazi u Afganistanu, rekao je da su Britanija i Iran u direktnom bilateralnom kontaktu, te da je britanska pozicija u pregovorima jasna.

"Nema razloga da se mornare nastavi držati u Iranu. Želimo da se ova stvar što prije razriješi diplomatskim sredstvima, i u toj namjeri poduzimamo sve korake", rekao je Browne.

EU i SAD su dali potpunu potporu britanskoj strani, a predsjednik George Bush je danas iransko ponašanje nazvao "neoprostivim".

Iranci se potvrdili da su od Britanaca dobili diplomatsko pismo o situaciji, ali da čekaju dok sa suprotne strane ne dođe do promjene stava.

15 mornara u prošli je petak zarobljeno prilikom rutinske inspekcije trgovačkog broda. Iranska Revolucionarna garda, koja ih je zarobila, opravdala je to tvrdnjom da su Britanci ušli u iranske teritorijalne vode. Na početku su Britanci pokazali satelitske podatke koji su dokazivali da su mornari bili u iračkim vodama. Iranci su ustvrdili drukčiju lokaciju, a kad je ispalo da je i ta u iračkim vodama, dali su novu, 0,5 km u iranskim vodama.

Incident je izazvao diplomatski sukob dviju strana, koji je prerastao u propagandni sukob, kad su Iranci počeli pokazivat snimke i pisma britanskih mornara koji se ispričavaju zbog ulaska na iranski teritorij.

Ne nazire se razrješenje krize.

V.Š.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara