Tehnički problemi usporili istraživanja na Marsu

NASA nije mogla slati zapovijedi Phoenixu na Marsu većim dijelom tijekom jučerašnjeg dana zbog tehničkih radijskih problema, odgađajući tako drugi dan aktivnosti te istraživačke sonde na Crvenom planetu.

Problem ipak nije pretjerano usporio istraživanje

Problem je ipak riješen krajem dana pa se nastavilo sa slanjem fotografija marsovskog krajolika prema Zemlji, otkrili su dužnosnici iz NASA-e. Inače, Phoenix, najnovija sonda na Marsu, komunicira sa znanstvenicima putem dva orbitera koji kruže oko tog planeta.

Orbiter Reconnaissance isključio je svoj radio, najvjerojatnije zbog kozmičke zrake, dodao je Fuk Li, menadžer istraživačkog programa na Marsu, međutim smatra kako je problem kašnjenja ipak zanemariv.

Znanstvenici su zbunjeni zbog veličine poligona

Čim je sletio na Mars u nedjelju, Phoenix je oduševio znanstvenike s prvim pogledom na planetovu sjevernu arktičku regiju, dok je sam teren na kojem je sonda pozicionirana relativno ravan s obrascima u obliku poligona koji su najvjerojatnije uzrokovani proširenjem i kontrakcijom podzemnog leda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, otkrila se i jedna zabluda znanstvenika, kad je sonda poslala fotografije koje indiciraju da poligoni, koji su tipična obilježja Marsove površine, ipak dosta manji nego što se vjerovalo, što bi moglo otežati istraživanja.

Uskoro izvlačenje robotičke ruke

Ipak, uskoro će biti moguće izvlačenje sondine robotičke ruke duge oko 2,4 metra iz zaštitnog rukava, kako bi se moglo započeti s kopanjem i istraživanjem tla ispod kojeg se, kako se vjeruje, nalazi led, što bi moglo dokazati teoriju o postojanju primitivnog života na planetu.

Predviđa se da će Phoenix prema Zemlji slati podatke u naredna tri mjeseca tijekom kojih će se sonda nalaziti na sunčanoj strani Marsa. Sunce je, naime, glavni izvor energije za rad Phoenixa.

A.P.
Foto : NASA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara