Teksaški guverner uputio posthumnu ispriku čovjeku koji je nevin umro u zatvoru

Teksaški guverner uputio posthumnu ispriku čovjeku koji je nevin umro u zatvoru

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

TEKSAŠKI guverner Rick Perry uputio je danas posthumnu ispriku čovjeku koji je umro u zatvoru, u kojem je izdržavao kaznu za zločin koji nije počinio, prenosi danas britanski BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tim Cole je 1986. godine osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog navodnog silovanja studentice. Cole je i na suđenju, kao i za vrijeme izdržavanja kazne, pa sve do svoje smrti tvrdio da je nevin i da nije počinio nedjelo za koje je osuđen. Umro je 1999. godine u ćeliji od teškog napadaja astme nakon 13 godina provedenih u zatvoru, a upravo objavljeni rezultati DNA testa potvrdili su da Cole doista nije počinio silovanje.

"Oduvijek je vjerovao američkom pravnom sustavu"
DNA test je zahtijevala Coleova obitelj, koja je primila pismo jednog osuđenika u kojem on priznaje da je počinio nedjelo za koje je osuđen Cole. Potom je u javnost izašao podatak kako je spomenuti kriminalac pune četiri godine prije Coleove nesretne smrti u zatvoru slična pisma priznanja poslao i lokalnom sudu, no nikada nisu stigla na sud.

Majka Tima Colea novinarima je rekla kako joj je sin iz zatvora poslao pismo u kojem je napisao kako je "oduvijek vjerovao američkom pravnom sustavu iako taj sustav nikada nije vjerovao njemu". Guverner Perry je izjavio kako vjeruje da će Coleova obitelj dobiti primjerenu odštetu. Njegova je isprika prva takve vrste koju je jedan visoki politički dužnosnik Teksasa uputio osuđeniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara