Tekst zaključaka Europskog vijeća o Hrvatskoj

PREDSJEDNICI država ili vlada 25 zemalja članica Europske unije odlučili su u petak odobriti Hrvatskoj status kandidata, a pregovori o punopravnom članstvu zakazani su za početak sljedeće godine.

Objavljujemo tekst zaključaka Europskog vijeća o Hrvatskoj (neslužbeni prijevod s engleskog):

"-Europsko vijeće pozdravlja Mišljenje Komisije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU i preporuku da pristupni pregovori trebaju biti otvoreni. Europsko vijeće razmatralo je aplikaciju na temelju Mišljenja i primilo k znanju da Hrvatska ispunjava političke kriterije koje je utvrdilo Europsko vijeće u Kopenhagenu 1993. i uvjete iz Procesa stabilizacije i pridruživanja uspostavljene na Vijeću 1997. Odlučuje da je Hrvatska zemlja kandidat za članstvo i da pristupni proces treba biti pokrenut.

- Europsko vijeće je odlučilo sazvati bilateralnu međuvladinu konferenciju s Hrvatskom početkom 2005. godine radi otpočinjanja pregovora. Prije pregovora, Vijeće će donijeti opći pregovarački okvir, uzimajući u obzir iskustvo iz petog procesa proširenja. Europsko vijeće traži od Komisije da prezentira procjenu u tom smislu prije kraja svojeg mandata. Potvrđuje da će pregovori biti temeljeni na hrvatskim vlastitim zaslugama i da će brzina ovisiti samo o hrvatskom napretku u ispunjavanju zahtjeva za članstvo.

- Europsko vijeće naglašava da Hrvatska treba održati punu suradnju s ICTY-em i poduzeti sve nužne mjere kako bi se osiguralo da se preostalog optuženika locira i izruči u Den Haag. Hrvatska također treba učiniti dodatne napore u manjinskim pravima, povratku izbjeglica, reformi pravosuđa, regionalnoj suradnji i borbi protiv korupcije.

- Kako bi se pripremili pregovori, posao bi trebao započeti pregledom acquisa, što bi se najbolje moglo provesti u okviru Sporazuma o stabilizaciji i stabilnosti s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Europsko vijeće traži od Komisije da pripremi pretpristupnu strategiju za Hrvatsku, uključujući potrebne financijske instrumente.

- Europsko vijeće prima k znanju hrvatsku odluku o neprimjenjivanju svih aspekata Zaštićene ekološko-ribolovne zone za zemlje članice EU-a. U tom kontekstu, pozdravlja dogovor koji su postigle Italija, Slovenija i Hrvatska na trilateralnom sastanku u Bruxellesu 4. lipnja 2004.

Implikacije hrvatskog statusa na druge zemlje zapadnog Balkana

--------------------------------------------------------------

- Europsko vijeće naglašava da hrvatsko stjecanje kandidatskog statusa treba biti ohrabrenje za druge zemlje zapadnog Balkana da nastave sa svojim reformama. Potvrđuje svoju privrženost punoj provedbi Solunske agende, koja jasno utvrđuje da je budućnost zapadnog Balkana unutar Europske unije. Napredak pojedinih zemalja regije prema europskim integracijama ići će paralelno s regionalnim pristupom, koji ostaje bitni element politike EU-a. Europsko vijeće traži od Hrvatske da i dalje daje jak doprinos razvoju čvršće regionalne suradnje."Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara