TELESKOP CHANDRA MOŽDA RAZRIJEŠI TAJNU NASTANKA MJESECA

Tajna nastanka Mjeseca možda će uskoro biti razriješena zahvaljujući otkriću kisika, magnezija, aluminija i silicija na velikoj površini tog prirodnog Zemljinog satelita, koje je ostvareno uz pomoć Chandre, svemirskog rendgenskog teleskopa sa Zemlje, objavila je NASA u priopćenju. L

"Velike količine i raspodjela tih elemenata koristit će pri utvrđivanju načina na koji je nastao Mjesec", stoji u priopćenju.

"Imamo uzorke s Mjeseca sa šest misija Apolla, ali Chandrina teledetekcija omogućuje pokrivanje mnogo većeg područja", izjavio je Jeremy Drake iz centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian u Cambridgeu u američkoj državi Massachusetts, kojega se citira u priopćenju.

Prema najčešćoj teoriji o nastanku Mjeseca, asteroid veličine Marsa prije 4,5 milijardi godina sudario se sa Zemljom, a zatim su krhotine nastale sudarom kondenzirale i formirale Mjesec.

"Mjereći količine aluminija i drugih elemenata i uspoređujući ih sa Zemljinim omotačem, Drake i njegov tim nadaju se da će dokazati teoriju o sudaru", navodi se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije dobivene pomoću Chandre omogućile su i rješavanje zagonetke rendgenskih zraka na skrivenoj strani Mjeseca.

"Naši rezultati jasno pokazuju da takozvane rendgenske zrake na skrivenoj strani Mjeseca ne dolaze s te skrivene strane", izjavio je Brad Wargelin iz centra za astrofiziku, kojega također citira priopćenje.

Te rendgenske zrake "mogu se objasniti emisijama iz vanjske Zemljine atmosfere, preko koje evoluira Chandra", rekao je Wargelin.

(Hina) dam dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara