Teleskop Hubble fotografirao sudar dvije galaksije i njihovo stapanje u jednu

Teleskop Hubble fotografirao sudar dvije galaksije i njihovo stapanje u jednu

Tekst: I.Kri.
Foto: astrooptik.com

SVEMIRSKI teleskop Hubble uspio je "uhvatiti" sudar dviju galaksija udaljenih od zemlje oko 250 milijuna svjetlosnih godina koje su se spojile u jednu nazvanu NGC 2623.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su se galaksije približavale, njihova je zajednička gravitacija izbacivala velike količine plinova prema sredini stvaravši jedno veliko galaktičko središte. Milijuni zvijezda su se sudarale bježeći iz toga središta pa su nastala dva velika repa mladih zvijezda. To je dokaz kako su nekada davno postojale samo dvije galaksije, a snažna razmjena plinova i energije je započela formiranje zvijezda, piše Telegraph.co.uk. 

Uz repove, a posebno uz niži i veći rep, vidljive su nakupine zvijezda svjetlijih nego su one u našem dijelu svemira. Sudar je stvorio "aktivno galaktičko središte" (AGN) gdje ogromna crna rupa izbacuje materiju. Materija se oko nje okreće ogromnom brzinom te stvara veliku temperaturu, a i izbacuje se ogromna količina radijacije u svemir. Takva se radijacija može uhvatiti samo nekim teleskopima koji astronomima omogućavaju proučavanje sudara galaksija bolje nego se to vidi samo na danjem svjetlu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara