Televizije u regiji mijenjale programsku shemu i puštale Dvornikove filmove

Televizije u regiji mijenjale programsku shemu i puštale Dvornikove filmove

O GLUMAČKOJ veličini Borisa Dvornika svjedoči i činjenica da su vijest o njegovoj smrti prenijeli svi mediji s područja bivše Jugoslavije, a neke od televizija čak su i izmijenile svoj program, kako bi pustili neki od filmova u kojima je glumio.

Radio televizija Federacije BiH je izvijestila kako je preminuo "jedan od najvećih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca našeg vremena". Prisjetili su se i njegove dugogodišnje karijere, prvih glumačkih koraka koje je načinio kao osmogodišnjak te brojnog filmskog i kazališnog opusa.

"Sjećamo se nezaboravnih uloga u filmovima `Prekobrojna`, `Most`, `Čovik od svita`, `Bitka na Neretvi`, `Sutjeska`, `Okupacija u 26 slika`, `Kiklop`. Njegove uloge u televizijskim serijama - `Malo misto`, `Kapelski kresovi` i `Velo misto` - ostat će nezaboravne, a uloge Roka, Dimnjačara i Meštra postale su sinonim brilijantnih ostvarenja", navela je FTV, koja je u čast Dvorniku izmijenila program i, umjesto najavljenog, emitirala film "U gori raste zelen bor", kojeg je 1971. godine snimio Antun Vrdoljak.

"Prije svega, bio je veliki čovjek!"

Dnevni avaz je osim vijesti o Dvornikovoj smrti, podsjetio i na to kako je njegov glumački talent otkriven dok je još bio dječak te kako je ogromnu popularnost u cijeloj bivšoj državi stekao već prvim filmom - "Deveti krug". Također, prenijeli su i brojne reakcije Dvornikovih kolega i prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega, bio je veliki čovjek!", rekao je o Dvorniku Faruk Sokolović, redatelj FTV-ove serije "Viza za budućnost", posljednje u kojoj je Dvornik nastupio. Sokoloviće je dodao i kako je Dvornik bio "sjajan učitelj, ne samo mlađim kolegama, nego i redateljima".

Pincom.info se prisjeća i Dvornikova odnosa s Velimirom Batom Živojinovićem: "S početkom rata Boris Dvornik je medijsku pozornost u nekoliko navrata privlačio svojim kontroverznim (ne)prijateljstvom s još jednim velikim glumcem ovih prostora, Velimirom Batom Živojinovićem. Iako su od Dvornikovih prvih filmova bili veliki prijatelji, njih su se dvojica 1991. godine javno odrekli jedan drugoga nizom pisama. Trinaest godina kasnije njih su se dvojica pokušali pomiriti, ali do javnog pomirenja došlo je tek 2006. godine, i to videovezom između Splita i Beograda. Tom je prilikom Dvornik izjavio da je njihova svađa bila `samo nesporazum`".

Više reakcija na smrt Borisa Dvornika pročitajte ovdje.

I.M.
Foto: HNK Split

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara