TEMA 11. FESTIVALA U GERARDMERU FANTASTIČNE ŽIVOTINJE NA FILMU

Oko 30.000 ljubitelja filma prisustvuje od srijede u francuskom gradiću Gerardmeru 11. izdanju Fantastic'artsa, festivala znanstvenofantastičnog filma koji je ove godine posvećen temi fantastičnih životinja na filmu. L

U konkurenciji je osam filmova, a ocjenjivačkim sudom predsjeda nizozemski redatelj Paul Verhoeven, redatelj filmovea"Robocop" i "Sirove strasti".

Christopher Lee (81), glumac poznat po ulozi Dracule, Saruman iz "Gospodara prstenova" i lik u trilogiji "Ratova zvijezda", počasni je gost sa šest filmova, od kojih će dva biti prikazana prvi put.

Natjecateljski dio počeo je u srijedu filmom "Jeepers Creepers 2" Victora Salve (SAD): ponovno pojavljivanje zlotvora "Creepera" (2002.) koji svake 23. godine izlazi iz dubina kako bi se u 23 dana nahranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slijede brojni azijatski filmovi: "Acacia", treći film Koreanca Park Ki Hyunga, redatelja kultnog filma u Koreji "Whispering Corridor", te "A tale of two sisters" Kim Jee-Wonga, korejskog redatelja zapažena na festivalu Fantasporto u Portugalu filmom "The Quiet Family". Japanac Takashi Miike predstavit će svoj 17. dugometražni film "The Happiness of Katakuris".

Nova natjecateljska kategorija ove godine u Gerardmeru otvorena je animiranim znanstveno-fantastičnim filmovima i to pod naslovom Anim'Arts, a bit će posvećena azijskoj dominaciji na tom području. Bit će to prilika za prikazivanje najskupljeg animiranog filma u povijesti korejske produkcije - "Wonderful Days" Kim Moon-Saenga.

Iako su neki animirani filmovi zabranjeni mlađima od 16 godina, festival koji traje do nedjelje djeci je namijenio posebne projekcije filmova "Horus, princ sunca" Japanca Isaa Takahate te trodimenzionalni "Spy Kids 3-D" sa Sylvesterom Stalloneom.

(Hina) abj bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara