Terapija antitijelima pruža nadu u liječenje prionskih bolesti

BRITANSKI znanstvenici uspjeli su zaustaviti napredovanje smrtonosne bolesti u miševa, što bi mogao biti prvi korak prema liječenju ljudskog oblika kravljeg ludila.

Iako terapija za Creutzfeldt-Jakobovu bolest još godinama neće biti dostupna, znanstvenici s Kraljevskog koledža u Londonu vjeruju da je njihovo istraživanje korak naprijed u potrazi za lijekom.

´Istraživanje potvrđuje načelo da... možemo uvesti neke agense i učinkovito suzbiti bolest, ako je već ne možemo izliječiti´, izjavio je glavni istraživač dr. Simon Hawke.

Kravlje ludilo ili goveđu spongiformnu encefalopatiju, Creutzfeldt-Jakobovu bolest i grebež ovaca, uzrokuju mutirani prionski proteini u mozgu.

Hawke i njegovi suradnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nature, otkrili su da se pojava simptoma može neograničeno odgoditi, ako se zaraženim miševima daju monoklonalna antitijela.

Miševi, koji su 17 mjeseci liječeni na taj način, ostali su zdravi gotovo godinu dana, dok su oni koji nisu primali terapiju uginuli.

Monoklonalna antitijela su proteini imunološkog sustava koji služe kao osnova velikom broju dijagnostičkih testova i lijekova. U zaraženih miševa zaustavili su mutaciju normalnih prionskih proteina.

Hawke upozorava da su do pronalaska terapije za ljude potrebni još brojni testovi.

Zasad nema lijeka za tu bolest, kao ni za ostale bolesti priona. Razdoblje inkubacije, prije pojave simptoma, može trajati deset godina, pa čak i duže. Kako bolest napreduje, pacijenti postupno gube koordinaciju i spoznajne sposobnosti.

Britanski znanstvenici ljudski tip bolesti otkrili su 1996. godine, a vjeruje se da je uzrokuje uzimanje mesa zaraženog kravljim ludilom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara