Teroristi preuzeli odgovornost za napad na irački parlament

UDRUŽENJE islamističkih grupa povezanih s Al-Qaidom, imena Islamska država u Iraku, preuzelo je odgovornost za bombaški napad na restoran u zgradi Parlamenta u Bagdadu, unutar zaštićene zone (tzv. Zelene zone), u kojem je poginuo najmanje jedan sunitski parlamentarni zastupnik.

"Vitez islamske države dospio je do srca Zelene zone i razotkrio laži o uspostavljanju sigurnosnog mira u Bagdadu", stoji u izjavi udruženja.

Islamska država Iraka je krovna organizacija pod kojom djeluje velik broj manjih sunitskih terorističkih grupacija, osnovana je 2006., s ciljem "štićenja Iračana sunita i islama", a proklamirani cilj joj je uspostavljanje kalifatske države u Iraku.

Preuzimanje odgovornosti došlo je u vrijeme kad je parlament održao izvanrednu sjednicu na kojoj je oštro osudio teroristički napad na restoran u koji odlaze zastupnici.

Još nema nezavisne potvrde da je grupa kriva za napad, ali dopisnici stranih kažu da je Islamska država i u prošlosti poduzimala eksponirane terorističke napade usmjerene dobivanju medijske pažnje.

Policija navodno trenutno ispituje trojicu zaposlenika restorana zbog napada, a vrše se i daljnje istražne radnje koje trebaju utvrditi kako je bombaš uopće uspio ući u Zelenu zonu.

Danas su sigurnosne mjere oko Zelene zone bile toliko pojačane da neki zastupnici nisu uspjeli doći na parlamentarno zasjedanje.

Glavni cilj napada bio je pokazati kako vojska SAD-a, unatoč nizu mjera kojima je donekle poboljšala sigurnost u glavnom gradu, nije uspjela stati na kraj borcima protiv okupacije.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara