Terzić i Ashdown zadovoljni učinkom novih vlasti u BiH

PRESJEDATELJ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je u petak kako je zadovoljan radom svoje vlade u prvih stotinu dana njena mandata.

Na konferenciji za novinstvo što ju je u Sarajevu održao zajedno s Visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom, Terzić je kazao kako je prvih 100 dana nove vlade pokazalo da ona može uspješno funkcionirati te da iza sebe ima stabilnu parlamentarnu većinu a pri tom je uspjela uspostaviti partnerski odnos s međunarodnom zajednicom.

"Najave o izolaciji BiH te o navodnoj nemogućnosti ove vlade da provede nužne reforme pokazale su se potpuno neutemeljenima", kazao je Terzić.

On je kao najvažnija dostignuća u proteklom razdoblju naveo započetu reformu obrazovnog sustava u BiH, početak preustroja javne uprave te poduzimanje mjera usmjerenih na stvaranje povoljnijeg gospodarskog okruženja. Terzić je ponovio kako godinu 2009. i dalje smatra dostižnim rokom za primanje BiH u punopravno članstvo Europske unije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki predstavnik Ashdown kazao je kako su ambiciozni ciljevi poput ovoga potrebni BiH jer će samo ubrzati reforme koje se ionako moraju provesti. On je također pojasnio kako će u predstojećem šestomjesečnom razdoblju vlasti u BiH napore morati usmjeriti na osposobljavanje pravosudnog sustava u državi, jačanje gospodarstva te uklanjanje zapreka za izvoz bosanskohercegovačkih proizvoda.

Jedna od prvih mjera bit će uspostava državnog Zavoda za veterinarstvo koji bi trebao omogućiti plasman prehrambenih proizvoda iz BiH na tržište Europske unije.

Ashdown i Terzić također su potvrdili kako će se učiniti sve da BiH do kraja ove godine ispuni uvjete za primanje u program "Partnerstvo za mir".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara