Teško bolesni dječak završio u zatvoru za odrasle

TEŠKO bolesni 14-godišnji dječak E.M. završio je u zatvoru u Remetincu nakon što je učitelj s kojim se posvađao od šoka doživio srčani udar.

Slična odluka do sada se nije zabilježena u hrvatskom pravosuđu, a nije jasno zašto je Državno odvjetnišvo slučaj okarakteriziralo kao ubojstvo, a tek zatim promjenilo optužbu u nehajno uzrokovanu smrt.

Općinski sud malodobnom djetetu odredio je pritvor kakvim se kažnjavaju djeca u rijetkim slučajevima kada su počinjena vrlo teška kaznena djela.

Kako piše Slobodna Dalmacija, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je da je šokirana slučajem te da će u ponedjeljak osobno posjetiti zatvor u Remetincu.

"Nikada u životu nisam čula za takvo što." - izjavila je ministrica pravosuđa o kvalificikaciji ovakvog djela kao nehajno uzrokovanje smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak E.M. se 8. svibnja u Domu za odgoj djece i mladeži u zagrebačkim Dugavama sukobio s odgajateljem Srećkom V., nakon kojega je odgajatelju poslije pozlilo, a nedugo nakon preminuo od srčanog udara.

Četrnaestgodišnjak je zadržan u pritvoru, a prva odluka o kvalifikaciji kaznenog djela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu glasila je ubojstvo. To je nakon žalbi odvjetnice promijenjeno u nehajno uzrokovanje smrti, no E.M. je i dalje u pritvoru.

Odvjetnica Jasna Novak je izjavila: "U 22 godine koliko radim u pravosuđu nisam čula za ovako što. Užasno želim pomoći dječaku koji je imao stravično djetinjstvo, no izgleda da mi pravna država u tome ne pomaže. Pritvor maloljetnom djetetu određuje se za najteža kaznena djela kao što su ubojstvo iz koristoljublja ili razbojstva sa smrtnom posljedicom, da ne govorim da ovdje nema elementata ni za kvalifikaciju koja je navedena. Da bi smrt zbog infarkta bila proglašena nehajno uzrokovanom smrću, trebalo bi se dokazati da je netko znao za medicinsku dijagnozu čovjeka kojeg je htio usmrtiti, te je napravio nešto za što je mislio da je eventualno moglo toliko pogoršati njegovo stanje da čovjek umre."

Maloljetni E.M. boluje od poremećaja u ponašanju, a dosadašnji životni put mu je bio izrazito težak. Naime, sestra mu je poginula u bombardiranju Osijeka, a u prometnoj nesreći stradao mu je i brat. Majka ga je ostavila, otac ga je zanemarivao, a kako piše Slobodna Dalmacija nakon toga je živio po domovima u Osijeku i Puli.

Dječak boluje od epilepsije, a zbog šoka i boravka u Remetincu prima 10-miligramske apaurine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara