Tetra Pak o Pfanner sokovima

Tvrtka Tetra Pak reagirala je na poziv za isprikom, koji im je danas uputio suvlasnik tvrtke Pfanner, napominjući da su svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj dali svu dokumentaciju i raspoložive rezultate analize vezane uz supstancu ITX koja je pronađena u Pfanner sokovima pakiranima u njihovoj ambalaži. L

"Hrvatske smo institucije upoznali i sa svim zaključcima i nalazima koje su donijele Europska komisija i Europska agencija za sigurnost hrane koje su slučaj s ITX-om (kemijska tvar izopropil tioksanton) zaključile još 9. prosinca 2005.", priopćio je Tetra Pak.

U priopćenju se dodaje da ITX, iako nepoželjan u hrani, nije kancerogen i ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi u pronađenim količinama.

"Tetra Pak je u Hrvatskoj u stalnom izravnom kontaktu sa svim svojim kupcima, a od 1. siječnja ove godine više ne proizvodi offset ambalažu koja sadrži ITX supstancu", navodi u današnjem priopćenju Tetra Pak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Peter Pfanner, suvlasnik austrijske tvrtke voćnih sokova Pfanner, danas je na konferenciji za novinare u Zagrebu od Tetra Paka i Elopaka zatražio ispriku i javno objašnjenje jer su, kako je rekao, "pronalaskom malih i za zdravlje neštetnih količina kemijske tvari u sokovima, potpuno nedužni dospjeli u medije i nanesena im je šteta".

Peter Pfanner je rekao da je problem bio u proizvođačima ambalaže - Tetra Paku i Elopaku čija je tehnologija omogućavala da izopropil tioksanton (ITX) dospije u sokove.

Naveo je da su proizvođači ambalaže o tome trebali obavijestiti nadležna tijela u Hrvatskoj, odnosno reći da 0,00003 grama po kilogramu nije štetna količina za zdravlje i da se nalazi u još tisuću drugih proizvoda, a ne samo u sokovima Pfanner, rekao je Peter Pfanner.

(Hina) pp/xbma yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara