The Age: Pogled na Dubrovnik oduzima dah, ali to je standardno za hrvatsku obalu

The Age: Pogled na Dubrovnik oduzima dah, ali to je standardno za hrvatsku obalu

S POČETKOM turističke sezone u stranim medijima sve češće se objavljuju tekstovi o ljepotama Lijepe naše. Iako je Dubrovnik već godinama svjetska top-destinacija, svi strani novinari koji dobiju zadatak napraviti reportažu iz, bit ćemo skromni, najljepšeg grada na svijetu, vraćaju se prepuni dojmova. Nije ni čudno, Dubrovnik malo koga može ostaviti ravnodušnim.

Jedan od najčitanijih i najuglednijih australskih listova, The Age, najnoviji je u nizu stranih medija koji je objavio reportažu o Hrvatskoj, pretežno baziranu na "biseru Jadrana". Novinarka K.C. Summers svoju je reportažu objavila pod naslovom "Preživjeli grad uzdigao se iz ruševina", a prvo oduševljenje doživjela je nakon što je otvorila prozor u unajmljenoj sobi.

"Modro more, krovovi od crvenih crijepova, visoke litice. Pogled od kojeg zastaje dah? Apsolutno. No, na hrvatskoj obali, to je standardno." - zapaža novinarka australskog lista.

Šetnja Starim Gradom s grupom hrvatskih i stranih turista otkrila je novinarki još ljepota Dubrovnika - "prekrasne mramorom popločane ulice pod kasnopopodnevnim suncem, svjetlo i komorna glazba koji se šire iz dubrovačkih crkvi, kafići i drevni spomenici koji dijele zajednički prostor podno zidina starih 800 godina..."

Iako mnogi Hrvatsku još uvijek doživljavaju kao ratom razorenu zemlju u kojoj turisti spavaju u bezličnim hotelima izgrađenim u sovjetskom stilu, te lutaju ulicama omeđenim bombardiranjem uništenim građevinama, istina je da Hrvatska puno više sliči Italiji ili Grčkoj, samo je "svježija" i bez tolikih gužvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U opširnom članku objavljenom u australskom listu posebno se napominje granatiranje Dubrovnika u Domovinskom ratu, te više od 200 branitelja koji su dali život braneći grad. No, Australku je posebno impresionirao način na koji je srpskim granatama razoreni grad renoviran - posljedice se primjećuju samo po različitoj boji crijepova na gradskim kućama - novi crijepovi su svjetlije boje te jasno pokazuju mjesta na koja su padale granate agresora.

Grad je prepun gotičkih, baroknih i renesansnih crkava, samostana i muzeja, piše list, ali novinarku je najviše impresionirala sinagoga iz 15. stoljeća, druga najstarija sinagoga u Europi.

Svoj posjet Dubrovniku novinarka je završila večerom u jednom od dubrovačkih restorana, gdje je jela škampe na žaru i uživala u pogledu na luku. U tim je trenucima, zaključuje K.C. Summers, barem privremeno bilo lako zaboraviti na nedavni rat.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara