The Economist: Sanader je bio najpoznatiji splitski sin, Kerum je ekscentrična sirovina

The Economist: Sanader je bio najpoznatiji splitski sin, Kerum je ekscentrična sirovina

Foto: Jadran Babić/Cropix

REPORTER britanskog Economista za područje Balkana Tim Judah boravio je u Splitu nakon čega je objavio svoje dojmove o gradu i životu u Splitu. Osim što je spomenuo splitske ljepote, dotaknuo se i druge strane Splita, ali i cjelokupne situacije u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Splitu se osjeća ljutnja, ni Hrvatska nije trenutno najsretniji izbor za život. Nezaposlenost je vrlo visoka, najviša od svibnja 2003. Najčešća misao u hrvatskim glavama je koje će veliko ime sljedeće završiti iza rešetaka zbog korupcije", piše Tim Judah te dodaje kako je krajem ožujka uhićen šef Ine, za koju kaže da je najveća naftna kompanija u središnjoj i istočnoj Europi. "To uhićenje povezuje se sa Sanaderom. Bivši premijer je bio najpoznatiji splitski sin. Bio si nitko ako nisi imao njegov broj mobitela. A danas, samo rijetki priznaju da su ga poznavali", piše Judah koji je naravno spomenuo i Keruma."Mnogi gradonačelnika Željka Keruma vide kao splitsku repliku Silvija Berlusconija. On je ekscentričan i sirov. Posjeduje hotele, restorane, supermarkete i televiziju, a često je optuživan za nepotizam te sukob interesa", piše Judah u tekstu koji je nazvao "Split's personalities".

Judah je u Splitu razgovarao s Natašom Bebić koju je opisao kao lokalnu zvijezdu i kraljicu aerobika, zatim s Petrom Filipićem sa splitskog Ekonomskog fakulteta, lokalnim biznismenom Juroslavom Buljubašićem, Borisom Dežulovićem, Mirandom Veljačić, građanskom aktivisticom, te jednim taksistom. Naravno, tekst o Splitu ne može proći bez spominjanja Dioklecijanove palače kao ni legendarnog Miljenka Smoje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara