The Washington Times: Jadranka Kosor je prazni i potkupljivi aparatčik gladan moći

Foto: Boris Kovačev / Cropix

KOLUMNIST The Washington Timesa Jeffrey T. Kuhner u današnjem izdanju novina posvećuje veliki tekst prosvjedima u Hrvatskoj za koje kaže da možda znače prelazak arapskih nemira na Stari kontinent.

"Arapski val slobode pustio je pipke na Europu, i to na najnesigurnije mjesto - Balkan. Hrvatska, jadranska nacija koja se nalazi u civilizacijskom procjepu između Srednje Europe i Balkana, ključa od prosvjeda i nemira", piše The Washington Times. Kuhner situaciju u Hrvatskoj naziva nestabilnom i kaže da bi mogla postati nasilna. Američkim čitateljima pokušava objasniti što je dovelo do destabilizacije političkog stanja u Hrvatskoj.

"Vodeći HDZ-ov kadar je stvorio mafijašku državu"

"Bivši premijer Sanader je optužen za krađu milijuna dolara. Vodeći HDZ-ov kadar je stvorio mafijašku državu. Režimska ruka dolazi do svakog dijela hrvatskog društva", donosi The Washington Times. Rezultat toga je, nastavljaju, da je Hrvatska postala država balkanske kleptokracije. Kuhner procjenjuje da su HDZ-ovci pljačkom javne imovine učinili štetu od najmanje milijardu dolara!

"Škole, ceste i bolnice slabo se financiraju, visoki porezi i komplicirani zakoni priječe ekonomski rast, nezaposlenost je oko 18 posto i još uvijek raste. Ukratko, HDZ je doveo zemlju na rub kolapsa", konstatira Kuhner.

"Kosor je prazna i podmitljiva političarka"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se osvrće na politički lik i djelo Jadranke Kosor. "Ona tvrdi da je različita od svog prethodnika Sanadera. Tvrdi da će očistiti političku jamu i pokrenuti ekonomiju. I tvrdi da ima lijek za to - članstvo u EU. Gospođa Kosor je u krivu. Ona je prazna i podmitljiva političarka koja se očajnički bori za očuvanje moći. Sva istraživanja pokazuju da HDZ gubi izbore, a ona želi završiti pregovore za pristup EU prije izbora, da onda HDZ može prikazati kao europsku stranku", donosi današnji W. Times.

Za Kosor se tvrdi da je osobno umiješana u vodeću HDZ-ovu kliku koju se sumnjiči za korupciju i pljačku države. Kuhner zaključuje da premijerka nije reformatorica, nego aparatčik gladan moći koji samo želi održati HDZ-ov parazitski režim, jer se nada novim milijardama kad Hrvatska uđe u Uniju. Američki novinar se dotakao i teme hrvatske rasprodaje nacionalnog bogatstva.

"Revolucija u Hrvatskoj prijeti rušenjem stare garde"

"Zagrebačke političke elite rasprodale su svoju zemlju u ludoj želji da se pridruže EU. Stranci drže veliki dio hrvatske ekonomije, poljoprivreda i ribarstvo su žrtvovani zbog pristupa Uniji", stoji u žestokom Kuhnerovom komentaru. Kao veliki euroskeptik, ovaj Amerikanac Hrvatsku upozorava na Bugarsku i Rumunjsku koje su vjerovale da će Unija riješiti sve njihove probleme, ali to se očito nije dogodilo. Ipak, najoštriji je u zadnjoj rečenici svoje kolumne koju je u potpunosti posvetio Hrvatskoj. Kazuje zašto ljudi u Hrvatskoj prosvjeduju.

"Revolucija u Hrvatskoj prijeti rušenjem umorne stare garde. Do temelja je protresla vladajuću klasu. Narodu je dosta laži, prijevara i korupcije. Ovaj režim mora pasti", zaključuje kolumnist Kuhner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara