Theresa May prisegnula za novu britansku premijerku

Theresa May prisegnula za novu britansku premijerku

Foto: Hina

THERESA MAY prisegnula je na dužnost nove britanske premijerke čime je postala prva žena na toj poziciji nakon Margaret Thatcher koja je na čelu Britanije bila od 1979. do 1990., javlja BBC News.

Britanska kraljica Elizabeta II poslijepodne ju je i formalno imenovala novom britanskom premijerkom.

"Moj prioritet neće biti moćni, bogati ili privilegirani, već radni ljudi i napravit ću sve što mogu da im pomognem.  Radeći zajedno i koristeći talente naši ljudi, možemo izgraditi bolju Britaniju", rekla je May.

Pedesetdevetogodišnja May će se ulaskom u Downing Street suočiti sa zahtjevnom zadaćom razdruženja s EU-om i "raspetljavanjem" Britanije iz šume europskih zakona, nakupljenih tijekom više od četiri desetljeća, kako bi dogovorila nove trgovinske odnose i istovremeno spriječila moguću štetu gospodarstvu.

"Nova Željezna dama"

May, koju neki već vide kao novu Željeznu damu nakon bivše premijerke Margaret Thatcher, istovremeno će, osim golemog posla oko Brexita, morati raditi na jedinstvu podijeljene stranke i nacije u kojoj mnogi, gledajući rezultat referenduma, gaje bijes prema političkim elitama i osjećaju da su ih sile globalizacije i gospodarske promjene izdale i napustile.

Bivša ministrica unutarnjih poslova, 59-godišnja May nasljeđuje Davida Camerona koji je ranije u Buckinghamskoj palači kraljici podnio ostavku.

Cameron je ostavku najavio nakon referenduma 23. lipnja kojim su se Britanci izjasnili za izlazak zemlje iz Europske unije (Brexit).

EU želi brzi razvod

Vodstvo Europske unije, koje planira što prije nastaviti s radom nakon referendumskog šoka, želi da May započne službeni proces razvoda što brže, kako bi se izbjegle daljnje nesigurnosti. 

No May je istaknula kako se proces neće započeti prije kraja ove godine, zato da Britanija stigne formirati svoju pregovaračku strategiju. 

Iako je podržavala ostanak Britanije u Europi, May je nekoliko puta ponovila kako "Brexit znači Brexit", te da se odluka na referendumu ne može povući.

Oni koji ju podržavaju smatraju May dobrim izborom za vođenje države kroz proces izlaska iz EU-a. Kolege ju opisuju kao opreznu, mirnu i iznimno povučenu.

Jeremy Hunt, glavni tajnik za zdravstvo u Cameronovom kabinetu, istaknuo je da su se osjećali kao da su dobili "britansku Angelu Merkel".

"Dobili smo nevjerojatno čvrstu, lukavu, odlučnu i principijelnu osobu da vodi pregovore", rekao je Hunt televizijskoj postaji Sky News.

Od nove britanske premijerke očekuje se da će odmah započeti sa slaganjem nove vlade što će biti kompleksan politički čin zbog zadovoljavanja oba suprotstavljena tabora u njezinoj stranci. 

Najavila je novi odjel u vladi koji će biti zadužen za izlazak iz EU-a kojeg će voditi netko od pobornika izlaska.

Financijska tržišta su reagirala pozitivno na vijesti u ponedjeljak da će May postati premijerka prije no što je to očekivano.

SAD je čestitao May, te su izrazili svoju sigurnost u njezino znanje za vođenje Velike Britanije kroz proces Brexita.

"Temeljeno na javnim komentarima koje smo čuli od nove premijerke, ona planira ići putem koji je konzistentan s receptom kojeg je ponudio Barack Obama", istaknuo je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara