Tigrovima prijeti istrebljenje

Tigrovima prijeti istrebljenje

Tekst: F.M.
Foto: AFP


U SAMO dvadeset godina poubijana je gotovo cijela populacija tigrova u Aziji, a svijet je bio iznimno slab u zaštiti tih životinja, koje su sada dovedene na "rub izumiranja", rekao je jedan od visokih dužnosnika UN-ove agencije za divlje životinje.

Prije dva desetljeća u Aziji je bilo 100.000 tigrova, a danas ih u divljini ima samo 3.200, rekao je Willem Wijnstekers, glavni tajnik Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta. Pozvao je zemlje UN-a da smisle strategije kojima će zaustaviti trgovinu ilegalnim proizvodima dobivenim od tigrova.

"Moramo priznati da smo jako podbacili. Iako je tigar godinama iznimno cijenjen, sada je na rubu izumiranja", rekao je Wijnstekers na dvotjednoj konferenciji u Kataru, na kojoj se raspravlja o mogućim daljnjim zabranama trgovanja ugroženim životinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana lova na plavorepu tunu

Tigrove se uglavnom lovi zbog kože, ali u brojnim azijskim krajevima su pripravci dobiveni od dijelova tijela tigra standardni dio tradicionalne medicine.

Delegati na konferenciji također će raspravljati o porastu krivolova na nosoroge, te o načinima zaustavljanja ilegalnom trgovinom bjelokosti u Africi. Sve u svemu, postoji 42 prijedloga o kojima će biti riječi.

Jedan od kontroverznih prijedloga svakako će biti ukidanje bilo koje vrste trgovine plavorepom atlantskom tunom, na koju bi brojne vlade diljem svijeta htjele ribolov. No, ta je riba iznimno cijenjena u azijskim državama, posebno u Japanu, gdje je sastavni dio vrhunskih sushi i sashimi recepata, a Japanci su već najavili da će se oglušiti na zabranu izlova te ribe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara