Tihić optužuje vlasti bosanskih Srba za prikrivanje ratnih zločina

VIŠE od osamdeset tijela ekshumirano je od početka kolovoza iz masovne grobnice u mjestu Crni vrh kod Zvornika u istočnoj Bosni, potvrdio je u utorak voditelj područnog odjela državnog Povjerenstva za nestale osobe sa sjedištem u Tuzli Murat Hurtić.

On je novinarima kazao kako su među pronađenim tijelima i ostaci troje djece mlađe od 12 godina te najmanje pet žena. "Možemo reći kako su svi ovdje pokopani civili i da su likvidirani 1992. godine", kazao je Hurtić pojašnjavajući kako je riječ o Bošnjacima koji su do rata živjeli na širem području zvorničke općine.

Pretpostavlja se kako bi se na Crnom vrhu mogla otkriti tijela više stotina žrtava koja su tu naknadno prenesena iz primarnih grobnica u pokušaju da se prikriju tragovi zločina.

Područje masovne grobnice na Crnom vrhu tijekom dana posjetio je član Predsjendištva BiH Sulejman Tihić u pratnji više federalnih dužnosnika. On je novinarima kazao kako je užasnut onim što je vidio a napose razmjirama počinjenog zločina.

"Zgrožen sam veličinom ove masovne grobnice ali i činjenicom da je riječ o sustavno i organizirano izvedenom zločinu iza kojega stoje vlasti Republike Srpske", kazao je Tihić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istaknuo kako svi koji danas brane Republiku Srpsku kakva sada postoji moraju biti svjesni da je ona nastala na agresiji i masovnim zločinima. Bošnjački član Predsjedništva BiH ističe kako je najbolji dokaz za to činjenica da je samo u istočnoj Bosni do sada otkriveno 35 masovnih grobnica u kojima je pronađeno gotovo šest tisuća tijela.

Najmanje što vlasti Republike Srpske mogu uraditi, drži Tihić, jeste da što prije otkriju lokacije preostalih masovnih grobnica. Ne budu li to dragovoljno učinile, međunarodna zajednica morala bi ih na to natjerati, kazao je Tihić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH posjetio je masovnu grobnicu u istočnoj Bosni upravo u vrijeme kada iz Beograda stižu pojačani pristisci na vlasti u Sarajevu da odustanu od tužbe za agresiju i genocid protiv bivše SR Jugoslavije podnesene Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu.

Srbijanski premijer Zoran Živković i ministar pravde Vladan Batić pozvali su vlasti Bih da odustanu od tužbe u cilju daljeg poboljšanja odnosa između dvije zemlje.

Batić je u utorak u Beogradu najavio kako će, ne postupi li BiH po zahtjevima srbijanskih vlasti, u Den Haag biti poslana obimna dokumentacija kojom će se dokazivati kako su Srbi u BiH zapravo bili žrtve genocida i masovnih progona.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara