Time izabrao ´cinkaroše´ za osobe godine

AMERIČKI tjednik Time odabrao je u nedjelju za osobe godine dvije žene koje su odale računovodstvene prijevare tvrtki Enron i WorldCom i agenticu FBIja koja je prijavila propuste službe u sprječavanju terorističkih napada 11. rujna.

Time je izabrao Sheron Watkins, Cynthiu Cooper i Coolen Rowley za američke osobe 2002. godine jer, kako piše, ´su vjerovale da je istina stvar koja ne smije biti uklonjena iz knjiga i zauzele se da se to ne dogodi´.

Sherron Watkins je potpredsjednica Enrona koja je u ljeto 2001. u pismu upozorila na računovodstvene prijevare u tvrtki, a u siječnju je kongresna istraga objavila njezino pismo.

Coleen Rawley je agentica FBI-ja koja je u svibnju izazvala senzaciju napisavši dopis direktoru Robertu Muelleru u kojem je upozorila kako je služba odbacila upozorenja s terena da treba istražiti Zacariasa Moussaouija koji je sada optužen za sudjelovanje u terorističkoj zavjeri 11. rujna.

Cynthia Cooper je u lipnju pokrenula lavinu informacijom da je tvrtka prikrila gubitak od 3,8 milijardi dolara lažnim knjigovodstvom.

Objašnjavajući zašto ih je izabrao za osobe godine tjednik piše da su njih tri započele razgovore bitne za čišćenje američkog načina života, koji će uključivati povjerenje u institucije koje brinu o sigurnosti Amerike i vjeru u poslovno poštenje tvrtki o kojem ovise tisuće dioničara i djelatnika.

Iako su iskočile iz sustava i upozorile na njegove nedostatke i zastranjivanja ove tri žene ni u kojem slučaju nisu pobunjenici, piše Time, nego samo uvjerene da posao koji rade služi širim interesima.

Svim trima zajedničko je da su odrasle u malim gradovima u središtu SAD-a, i sve tri su prvorođene u svojim obiteljima. Još jedna zajednička crta, ali koja ih odvaja od američkog prosjeka, je da sve tri predstavljaju glavni izvor izdržavanja obitelji. Muževi Cooperove i Rowleyjeve čak imaju, obično žensku, ulogu ´domaćice´. Njih tri provaljivanjem kriminala i nemara mimo i preko njihovih nadređenih možda nisu ugrozile svoje živote, ali svakako jesu svoje plaće o kojima ovise njihove obitelji, piše Time.

´Radi se o običnim ljudima koji nisu čekali da viši od njih učine ono što je trebalo učiniti´, piše list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara