Time: Izrael gubi rat ako ne uništi Hezbollah

Time: Izrael gubi rat ako ne uništi Hezbollah

RAT koji bijesni između Izraela i Hezbollaha može situaciju na Bliskom istoku promijeniti mnogo prije na gore nego na bolje, zaključak je analize u najnovijem broju Timea.

Magazin navodi i četiri razloga zbog kojih će doći do eskalacije sukoba; prvi je što Izrael želi neutralizirati Hezbollah bez obzira na cijenu.

"Vođe židovske države su jasno poručili da neće pristati na ništa manje od uništenja Hezbollaha kao vojne prijetnje duž njihove sjeverne granice. Izrael koristi sukob koji je Hezbollah započeo kao priliku da riješi status quo na graničnim područjima i uništi kapacitete Hezbollaha tako da ne može započinjati takve sukobe", piše Time.

Naglašava se kako pri tome Izrael ima podršku SAD-a, jer je državna tajnica Rice izjavila kako prekid vatre neće pomoći rješenju i kako treba doći do "prekida nasilja".

Izrael zna da Libanon nije sposoban ukloniti Hezbollah pa je pokrenuo zračne napade na prometnu infrastrukturu kako bi spriječio dovođenje boraca i opreme na bojište istovremeno raketirajući šiitska predgrađa Bejruta, gdje se nalazi sjedište Hezbollaha. Žestina njegovog odgovora, jer pokazalo se da njegovi projektili imaju veći domet nego što su Izraelci mislili, samo je učvstila uvjerenje koje prevladava u izraelskom državnom vrhu, kako je ovo pravi čas za uništenje Hezbollaha.

Kao drugi razlog se navodi "nezhvalna dužnost" koja bi očekivala nejake libanonske ili neutralne međunarodne vojne snage koje bi trebale osiguravati tampon zonu, čak i u slučaju da se Izraelci povuku iz južnog Libanona. Američki i britanski vojnici su već raspoređeni u Afganistanu i Iraku, a teško je naći druge snage koje bi stale nasuprot jednoj od najjačih gerilskih vojski na svijetu. Bush je simpatično "pozvao" Siriju da riješi problem, ali to se više ne čini kao lako ostvarivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularnost koju Hezbollah uživa među šiitskom populacijom podsjeća Amerikance na novi razlog radi čega se sprema dugi i iscrpljujući rat; kao što su naučili u Iraku, pobunjenici koji imaju podršku makar manjine stanovništva, ne mogu biti eliminirani vojnički, a slučajevi kada se taj problem pokuša riješiti kao što su to Amerikanci napravili u Falluji, samo još više osnaži potporu gerili.

Izrael na Hezbollah gleda kao na radikalnu vojnu skupinu koju podržava Iran i u koja, sa svojih jedva tisuću stalnih boraca, čitav Libanon drži kao taoca. Stanje na terenu ipak pokazuje da je Hezbollah možda prisiljen na promjenu vojne taktike, ali da će ga Izrael teško uništiti.

Četvrti razlog, koji navodi Time, uz citat Henryja Kissingera, koji je na vrhuncu vijetnamskog rata izjavio "gerila pobjeđuje kao ne izgubi, a regularna vojska gubi ako ne pobjedi". Zna se na koga se što iz te izjave danas može primjeniti, pa je upravo zbog toga i samo preživljavanje Hezbollaha njihova pobjeda, a Izrael će intenzivirati vojne operacije sve dok ne eliminira Hezbollah, a tek onda može biti govora o primirju i pregovorima. Hezbollah se s druge strane nada da će rastući broj civilnih žrtava u izraelskim napadima i uništavanja infrastrukture potaći međunarodnu zajednicu na intervenciju, a Izrael na prestanak napada.

Na kraju se podsjeća kako je Hezbollah za vrijeme 18-godišnje izraelske okupacije južnog Libanona likvidirao preko tisuću izraelskih vojnika koji su u sklopu oklopnih i motoriziranih snga bili na tim prostorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara