Times: Otkriven Litvinenkov ubojica

BRITANSKA policija identificirala je ubojicu Alexandera Litvinenka. Muškarac čiju sliku policija neće objaviti navodno je bivšem ruskom špijunu smrtonsnu dozu radiokativnog polonija 210 stavio u čaj u londonskoj hotelskoj sobi, piše subotnji "Times".

Osumnjičeni je stigao u London s krivotovorenom putovnicom neke europske zemlje. Litvinenko je, dok je bio u stanju, opisao mogućeg ubojicu policiji, a 1. studenoga snimile su ga i sigurnosne kamere dok je polijetao iz Hamburga.

Osumnjičeni je visok, snažne građe, s crnom kratkom kosom i azijatskih crta lica. Navodno je u London putovao istim letom kao i Dmitrij Kovtun, ruski biznismen kojeg se istražuje zbog krijumčarenja radioaktivnog elementa.

"Taj se muškarac najvjerojatnije služio slovačkom ili litvanskom putovnicom na ulazu u zemlju. Ni u jednom londonskom hotelu nije se prijavio pod imenom iz putovnice, a izašao je iz zemlje s nekom drugom eurpskom putovnicom." - rekao je Oleg Gordjevski, bivši agent KGB-a, Litvinenkov prijatelj i bliski suradnik policijske istrage.

Do nedavno policija nije znala da je Litvinenko posjetio sobu na četvrtom katu londonskog hotela Millenium zbog poslovnog dogovora.

Naime, Litvinenko, Kotvun i još jedan bivši ruski agent, Andrej Lugovoj, otišli su u sobu gdje im se kasnije pridružio misteriozni muškarac predstavljen kao "Vladislav".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordjevski je rekao britanskom "Timesu" da je Vladislav bio opisan kao "netko tko je trebao pomoći Litvinenku u dogovoru unosnog ugovora s jednom privatnom moskovskom sigurnosnom tvrtkom".

"Litvinenko se sjećao da mu je muškarac pripremio i dao šalicu čaja. Vjerovao je da je voda u čajniku bila tek mlaka, ali je zavrijela dodavanjem polonija, tako da je dobio vrući čaj. Da je bio u hladnom piću, polonij se mogao vidjeti." - rekao je Gordjevski.

U toj je sobi izmjerena najveća koncentracija radioaktivnog polonija u cijelom Londonu. Scotland Yard ispitao je u Moskvi prošli mjesec Lugvoja i Kotvuna koji odlučno opovrgavaju da su igrali bilo kakvu ulogu u smrti bivšeg ruskog špijuna.

V.Š.
Foto: AFP


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara