Tipična hrvatska priča: Preko lažiranja biografije i utaje poreza u Ustavni sud

OD DANAS će Ustavni sud Republike Hrvatske, kojeg neki pravni stručnjaci zovu četvrtom, nadzornom granom vlasti, imati tri nova suca. Dvoje sudaca zadnjih su tjedana bili metom afera.

Jedna od njih je Slavica Banić, dosadašnja predsjednica Vladinog ureda za zakonodavstvo, koja je navodno lažirala svoju biografiju. Prigovor o lažiranju neće se razmotriti. Drugi je Marko Babić, koji je državu olakšao za 270 tisuća kuna. Na tu svotu nastupila je apsolutna zastara.

Uljepšana biografija

Slavica Banić je, po prigovoru koji je uložila Mirjana Juričić, sutkinja Upravnog suda koja nije ušla u novi sastav Ustavnog suda, "uljepšala" biografiju i nema 15 godina staža u pravnoj struci. Jurić je posebno istaknula godinu i četiri mjeseca u kojima je Banić radila u danskoj humanitarnoj organizaciji na poslovima administratora, što, po prigovoru, nije isto što i raditi na pravnim poslovima.

Njen prigovor se neće razmatrati, kako je najavio Vladimir Šeks, HDZ-ov pravni spin-doctor, čovjek koji svojim osebujnim tumačenjem prava može od 9 mjeseci napraviti godinu dana. Sasvim slučajno Šeks je i predsjednik saborskog Odbora za Ustav i poslovnik - tijela koje je imenovalo suce.

Šeksovo tumačenje je briljantno i spada u onu kategoriju "šeksizama", retoričkih figura kojima ne možete kontrirati iako su savršeno besmislene. Vlado je rekao kako Banić ima dovoljno staža, ali ne bi bilo važno i da nema, s obzirom na to da Ustavni zakon o Ustavnom sudu ne predviđa mogućnost smjene suca prije kraja mandata - osim ako to sam ne zatraži, bude osuđen za kazneno djelo, postane nesposoban za obavljanje funkcije, ili u slučaju da umre. Šeks je priznao da Banić nije priložila pravilnu dokumentaciju, ali sad je kasno, ne možemo se vraćati. Zanimljivo je da je zbog sličnog slučaja s nepravilnom dokumentacijom, isti saborski Odbor za ustav 2001. poništio kandidaturu Tončija Majice. U slučaju Slavice Banić, nepravilna dokumentacija nije bila prepreka za imenovanje u sastav Ustavnog suda.

Ukratko, kad saborski odbor na mjesto ustavne sutkinje imenuje ženu koja je protekle četiri godine radila za Vladu (Vladu RH, ne Vladu Šeksa), nema povratka, bez obzira na to zadovoljava li ona uvjete ili ne. Time se nastavlja divna tradicija sumnjivih likova na mjestu Ustavnog suda, tradicija koja najozbiljnije narušava kredibilitet jedne od najvažnijih Institucija Sustava (Stipe Mesić, op.a.).

Nema povratka. Ustav ne dopušta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo već kod predsjednika, on je prošli tjedan rekao kako, nažalost, ne može djelovati po pitanju Slavice Banić, jer nema ovlasti. Situacija je teška, jasno je da je izbor nepravilan, ali nema povratka. Nema! Ustav ne dopušta!

Jedini koji su se koliko toliko pobunili bili su SDP-ovi članovi Odbora za ustav i poslovnik. Ingrid Antičević-Marinović prokomentirala je izbor ustavnih sudaca za index: "Apsolutno podržavamo i smatramo ozbiljnom primjedbu Mirjane Juričić o nepravilnostima s imenovanjem ustavnih sudaca. Juričić je jedina kandidatkinja za koju je odbor dao pravilno obrazloženje, najviše zato da se umiri oporba. Za sve ostale su navedeni razlozi iz Ustavnog zakona o ustavnim sucima. Tako je, budući da u zakonu piše da suci moraju biti poznate osobe, jednostavno navođeno da su poznate osobe. Takvim postupanjem šalje se kriva poruka javnosti i sucima, Sabor kao zakonodavno tijelo oglušuje se na valjane primjedbe"

Ingrid Antičević-Marinović navela je kako je SDP upozorio "kako je iz ranijih kandidatura, predlaganja i izbora ustavnih sudaca vidljivo da se njih nije biralo prema meritornosti", te kako se dosad nije događalo "da se vlast oglušuje na ovako ozbiljne primjedbe o sucima". SDP će tražiti ozbiljno razmatranje situacije na odboru, ali sad je već vidljivo kako tu neće biti moguće izvesti veće zahvate.

Dugovi, zastare i javnost koja će donijeti svoj sud o nepravilnostima

Slavica Banić nije jedina sumnjiva osoba u Ustavnom sudu. Marko Babić, bivši odvjetnik iz Vinkovaca koji je potvrđen kao ustavni sudac, tako se, saznalo se nedavno, izvukao od kazne zbog neplaćanja 270 tisuća kuna PDV-a, na koje je nastupila apsolutna zastara. Naime, Porezna služba sačekala je 6 godina bez djelovanja po pitanju Babićevog neplaćenog PDV-a, pa je čovjek nakon nastupanja zastare netom prije imenovanja u Ustavni sud izbjegao plaćanje obaveza državi čiji će ustav u budućnosti nadgledati.

Predsjednik Mesić rekao je prošli tjedan kako nitko više ništa ne može napraviti, ali kako će javnost donijeti svoj sud o nepravilnostima. Samo, praksa Institucija Sustava u ovom slučaju jasno pokazuje kako taj sud javnosti vrijedi jako malo, kad bez obzira na njega u tijelo koje može rušiti odluke vrhovnog suda ulaze utajivač poreza i žena s nabildanom biografijom.   

J.D.
Foto: ustavni sud

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara