Tirana: Izjave nakon potpisivanja Jadranske povelje

MINISTRI vanjskih poslova SAD-a, Albanije, Hrvatske i Makedonije, Colin Powell, Ilir Meta, Tonino Picula i Ilinka Mitreva u petak su u Tirani potpisali Američkojadransku povelju kojom se formalizira potpora SAD-a tim trima zemljama na putu u NATO.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon potpisivanja Povelje, prvi se novinarima obratio domaćin albanski ministar vanjskih poslova Ilir Meta koji je izjavio da je "potpisivanje Jadranske povelje snažna poruka za promociju slobode, mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji", te dodao da će sve zemlje potpisnice Povelje zajedno raditi na svome približavanju NATO-u.

"Potpisivanje Jadranske povelja izražava predanost naših zemalja da budemo što bliže NATO-u i da nastavimo suradnju", kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova. Ministar Picula je dodao da je potpisivanje ove "dokaz dijaloga koji postoji u jugoistočnoj Europi". Picula je posebno zahvalio Powellu i SAD-u koji, kako je rekao, svojom potporom pridonose miru u Europi.

Ilinka Mitrevska sa svoje je strane ocijenila da Jadranska povelja predstavlja "dokument vizije koji će nas voditi u NATO, gdje i pripadamo".

Powell je istaknuo važnost Jadranske povelje te izrazio nadu da će ona zemlje potpisnice potaknuti u njihovoj borbi protiv nelegalne trgovine i organiziranog kriminala, i biti dodatni poticaj tim zemljama da nastave sa započetim reformama i da se priključe NATO-u.

"Mojim potpisom na ovom dokumentu potvrđujem da će SAD činiti sve što je moguće da pomogne Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji da ostvare svoje potencijale i zajedno završe svoje povijesno putovanje u srce Europe", rekao je Powell.

Nakon konferencije za novinare, Powell je uz jake mjere sigurnosti posjetio i američko veleposlanstvo u Tirani, te time završio četverosatni posjet Albaniji.

(Hina) bb nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara