Tisak: Putin se koristi staljinističkim metodama protiv Jukosa

VODEĆI ruski i međunarodni listovi osudili su u petak blokiranje dionica ruske naftne kompanije Jukos, ustvrdivši da se Kremlj vratio staljinističkim metodama kojima će uništiti poslovnu klimu u zemlji.

"Tvrtke mogu na takav razvoj događaja reagirati jedino zatvaranjem. U zemlji u kojoj se ne poštuje pravo privatnog vlasništva, moguće je poslovati samo nelegalno", piše ugledni ruski poslovni list Vedomosti, upozoravajući da se sada sve ruske tvrtke suočavaju s prijetnjom nacionalizacije.

Ako predsjednik Vladimir Putin ponovno ne osudi blokiranje 44 postotnog udjela u Jukosu, bit će to jasan signal da je odlučio obnoviti autoritarnu vlast sovjetskog tipa, piše list.

"Predsjednik bi trebao otvoriti oči i konačno shvatiti da tužitelji mogu u jednome danu uništiti nešto što se stvaralo godinama", navode Vedemosti.

Ruski tužitelji u četvrtak su blokirali 44 posto dionica Jukosa koje su u vlasništvu uhićenog ruskog tajkuna Mihaila Hodorkovskog i njegovih saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dašak staljinizma zagadio je moskovski zrak", piše britanski The Times, dodajući da bi blokiranje dionica moglo biti uvod u nacionalizaciju "na mala vrata".

"Putinove tvrdnje da ne može utjecati na tužitelje su neuvjerljive: korak koji ima tako snažan utjecaj na rusko gospodarstvo mogao je biti poduzet samo ako je odobren na samom vrhu".

Analitičari tvrde da je napad na Jukos orkestriran u Kremlju, koji je Hodorkovskog želio kazniti jer se miješao u politiku dajući potporu Putinovim liberalnim protivnicima uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Financial Times piše da je blokiranje dionica proporcionalno preoštra mjera u odnosu na optužbe protiv Hodorkovskog.

Ruski biznismen, koji je uhićen u subotu, optužen je za prijevaru i izbjegavanje plaćanja poreza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara