tiskana likovna monografija m. šolman o draženu trogrliću

Likovna monografija Mladenke Šolman, posvećena hrvatskom umjetniku mlađe generacije Draženu Trogrliću, izašla je iz tiska. L

Na 320 stranica, koje je grafičko oblikovao Fadil Vejzović, objavljena su kao predgovor dva teksta - "Dinamika imaginacije / Tragovi egzistencije" i "Oblici pamćenja", katalog s oko 190 reprodukcija koje su izbor iz Trogrlićeva djela, te bio-biobliografija njegovih radova.

Monografijom, čiji su nakladnici Nacionalna i sveučilišna knjižnica te BMG, Trogrlić zaokružuje 20 godina umjetničkog rada, podjednako okrenutog nizu likovnih područja: slikarstvu, grafici, crtežima i skulpturama.

Autorica Šolman ocjenjuje da su se u posljednjoj skulptorskoj cjelini Dražena Trogrlića našli "ujedinjeni arhajski kompleks s plastičkim obrascima suvremenosti" u "sinteznu jednostavnost prostornih platformi iznenađujućih imaginarnih uvida i kozmičkog uporišta".

Likovnoj javnosti Trogrlić je poznat po nekoliko zapaženih radova, poput kamene skulpture "Večernji sklad", postavljene na Trgu A. Starčevića u Bjelovaru (1990.), i unutarnjeg uređenja u ratu razorene crkve sv. Vandelina u Jarmini (1994.), za čiji vitraž likovna kritika kaže da je "iznimne vizualne čistoće i kolorističke vedrine".

Također, ističe se Trogrlićev postav Entomološke zbirke Gradskog muzeja u Varaždinu (1998.), kao iznimno uspio projekt, jedinstven s prostornim rasporedom muzejskih jedinica i životnošću tematskog ambijenta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monumentalni vitraž "Sv. Franjo: Pjesma stvorova", u obliku nepravilnog trokuta veličine 80 četvornih metara, izradio je za crkvu u Rumbocima (BiH),(1998.).

Posljednji u nizu je "impresivno raspelo u čeliku, jednostavnog konstruktivno-geometrijskog sloga i univerzalnog duhovnog odjeka", postavljeno u Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (2000.).

Dražen Trogrlić rođen je u Varaždinu, 1958. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) godine 1983. u klasi Raoula Goldonija. Bio je suradnik majstorskih radionica Nikole Reisera i Ljube Ivančića.

Imao je 36 samostalnih i 64 skupne izložbe, te je autor pet grafičkih mapa i dobitnik više nagrada i priznanja.

Mladenka Šolman (Split 1933.), kustosica Moderne galerije u Zagrebu usmjerena na suvremenu umjetnost, obradila je brojne izložbe i objavila niz monografija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara