Tisućama tvrtki prijeti zatvaranje zbog rada na crno

KLJUČ u bravu na 30 dana prijeti svim trgovinama, kafićima, tvornicama, odnosno svakom radnom prostoru u kojem državni inspektori zateknu radnika zaposlenog na crno. Za razliku od dosadašnje prakse, dio kazni, koje se ne odnose na rad na crno, naplaćivat će se odmah.

Obračun s zapošljavanjem na crno najavila je Vlada, koja je još od početka svog mandata tražila rješavanje velikog problema hrvatskog gospodarstva.

Kontrolu državnih inspektora do sada je osjetilo samo oko pet posto poslodavaca u Hrvatskoj, te je u prošloj godini otkriveno više od pet tisuća nezakonito zaposlenih. Među neprijavljenim radnicima bilo je i 1.218 stranaca, koji nemjau niti dozvolu za rad.

Kad bi se takvo stanje s uzorka od pet posto preslikalo na ukupan broj poslodavca, Novi list piše da bi se moglo zaključiti da u Hrvatskoj ima preko sto tisuća zaposelnih radnika na crno, što čini jednu trećinu ukupnog broja nezaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni poslodavci kod kojih su inspektori pronašli radnike na crno uglavnom su prolazili nekažnjeno jer su tisuće podnešenih prijava prekršajnim sudovima otišle u zastaru.

Od sada će inspektori kazne od poslodavaca naplaćivati čim ih uhvate u prekršaju. Time će se rasteretiti sudovi jer inspektori neće podnositi prijave za manje prekršaje koji su otklonjeni za vrijeme njihovog nadzora ili nakon osam dana. Radi se o prekršajima za koje je predviđena kazna najviše do tri tisuće kuna za poduzeća te tisuću kuna za fizičke osobe, a u što ne spada zapošljavanje na crno.

Za neplaćenje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja radnicima poslodavcima prijeti kazna od 30 do 120 tisuća kuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara