Tisuće australskih životinjskih vrsta pred izumiranjem

TISUĆE vrsta australskih sisavaca, reptila i ptica izumiru zbog sve veće sječe šuma, ističe se u vladinom izvješću koje je u utorak "procurilo" u javnost.

U Izvješću o bioraznolikosti, koje je medijska kuća Australian Broadcasting Corporation (ABC) dobila prije njegova službenog objavljivanja, navodi se kako je ugrožen 2.891 australski eko-sustav te da ih se većina više ne može spasiti.

Konzervativna vlada, koju su udruge za zaštitu okoliša već napadale zbog pridruživanja SAD-u u nepotpisivanju sporazuma o smanjenju emisija stakleničkih plinova iz Kyota, odbila je komentirati ABC-jevo izvješće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australija je dugo bila izolirana od ostatka svijeta i zadržala je jedinstvenu bioraznolikost i životinjske vrste poput klokana. No, izgubila je desetke autohtonih vrsta prilikom "uvoza" europskih životinja i usjeva nakon što je Velika Britanija tamo ustanovila svoju prvu kažnjeničku koloniju 1788. godine.

"Prošle generacije možda su prespavale istrebljenja poput tasmanijskog tigra, ali naše su oči širom otvorene", istaknuo je John Connor, direktor kampanje Australske fondacije za zaštitu okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara