Tisuće Brazilaca prosvjeduju pred središnjom bankom

VIŠE od 8.000 Brazilaca opkolilo je u četvrtak tamošnju središnju državnu banku i zaprijetilo velikim borbama oko zemlje iduće godine ne dobiju li više državnog novca za ubrzanje agrarne reforme.

Čelnik radikalno lijeve stranke, Pokret radnika bezemljaša, Joao Pedro Stedile rekao je kako bi seljaci mogli prirediti još veću okupaciju zemlje ako predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva ne odredi više fondova preko kojih bi se obavila eksproprijacija i redistribucija nekorištene obradive zemlje, kako to predviđa i brazilski ustav.

Lula, prvi brazilski predsjednik koji predstavlja radničku klasu, obvezao se da će smjestiti 400.000 obitelji, odnosno oko 1,6 milijuna ljudi, tijekom svog četverogodišnjeg mandata. No u dvije godine otkako je na dužnosti uspio je riješiti slučajeve i ustanoviti parcele za oko 106.000 obitelji.

U travnju ove godine Pokret radnika bezemljaša pokrenuo je najveći val zaposjedanja zemlje u posljednjih pet godina, a njegov čelnik najavljuje da bi sljedeće godine takve akcije mogle biti još većih razmjera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U travnju i svibnju moglo bi doći do velikih borbi u zemlji", rekao je Stedile.

Do prosvjeda je došlo nakon što je Lula obećao poduzeti sveobuhvatnu agrarnu reformu pokrenuvši najgore ruralno nasilje u Brazilu posljednjih godina, u kojemu su aktivisti okupirali zemlju a vlasnici unajmili plaćenike kako bi se obranili.

(Hina) xbr ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara