Tisuće evakuirane iz okolice vulkana Talang na Sumatri

VIŠE od 25,000 uspaničenih stanovnika evakuirano je s obronaka vulkana na indonezijskome otoku Sumatri a vlasti su u srijedu podignule stupanj pripravnosti zbog pojačane aktivnosti vulkana kod sela Tanjung Aua.

"Status Brda Talang je sada na najvišem stupnju pripravnosti", rekao je vulkanolog Surono iz Uprave za vulkanologiju i geofiziku u gradu Bandung na Javi.

Prema iskazima svjedoka iz Talanga je rano u srijedu počela izbijati vatra. "Čula se tutnjava i tlo se počelo tresti... a zatim dim i iskre", rekao je jedan očevidac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vulkan leži blizu grada Padang, 938 kilometara sjeverozapadno od Džakarte.

Stručnjaci nisu mogli potvrditi je li vulkan i izbacio lavu, no dim se dizao do 1000 metara u visinu iz kratera a pepeo je izbačen i do 12 kilometara daleko od vulkana, kazao je Surono.

Znanstvenici su upozorili na pojačanu seizmičku aktivnost u Indoneziji nakon potresa jačine 9 stupnjeva Richterove ljestvice u prosincu koji je izazvao veliki vodeni udar (tsunami) diljem Indijskog oceana.

Lokalni dužnosnici objavili su da je više od 25,000 ljudi evakuirano s obronaka i tog područja u pokrajini Zapadna Sumatra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara