Tito naučio Saddama graditi bunker

AMERIČKI stručnjaci ovih dana proučavaju nekadašnji Titov bunker u blizini Bugojina, jer se čini da je sklonište iračkog vođe Saddama Husseina u Bagdadu građeno po uzoru na isti.

Američka televizijska mreža ABC prva je objavila vijest, tvrdeći da je razgovarala s neimenovanim inženjerom s područja bivše Jugoslavije koji potvrdio sličnosti između Titovova bunkera i Husseinova skloništa.

Neimenovani stručnjak tvrdi da je radio na izgradnji Husseinovog skloništa u Bagdadu, te da je irački vođa ideju za takav zaklon dobio za vrijeme posjeta bivšoj Jugoslaviji 1976. godine.


Saddam Hussein obilazi Titov lijes (Titoville.com)

Nakon što je Tito Husseinu, tadašnjem potpredsjedniku Iraka, navodno ispričao priču o raskošnom bunkeru kod Bugojna, u koji stane 500 osoba i u kojem se može preživjeti nuklearni napad, on se odlučio izgraditi slično sklonište. Titov bunker nalazi se između 60 i 250 metara pod planinom.

Kada je 1979. godine Saddam Hussein došao na vlast, Tito mu je poslao stručnjake koji su započeli gradnju. Neimenovani inženjer je navodno vodio tim koji je izradio projekte za sklonište, koje se danas nalazi u sklopu Sadamove palače u centru Bagdada.

Sklonište je napravljno tako da bi Hussein i njegovo osoblje u slučaju konvencionalnog napada mogli tamo živjeti 30 dana, odnosno pet dana u slučaju nuklearnog napada. Cijeli kompleks je klimatiziran, a kako tvrdi jugoslavenski inženjer, taj poso je obavila američka tvrtka Carrier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska tvrtka Thomson opremila je "Komandni centar" modernim komunikacijskim sustavom, dok je američki H-field ugradio elektronski sigurnosni sistem koji upozorava na neprijatelja.

Tito je u svom bunkeru u Bugojinu imao prilično veliku rezideciju oprmljenu namještajem u stilu Luja XIV. Saddamova podzemna rezidencija, nešto manja, pak je prilagođena njegovim potrebama -  građeni su posebni apartmani za njegove tri supruge.

Dva skloništa najviše se razlikuju u tome što Saddamov bunker ima samo dva tajna izlaza, a Titov pet.

Neimenovani inženjer tvrdi da Sjedinjene Države Saddamovo sklonište neće moći uništiti konvecionalnim oružjem kakvo je NATO koristio u napadu na Srbiju 1999. za vrijeme sukoba na Kosovu. Tvrdi da skolnište može izdržati izravni udar s 2000 kilograma eksploziva TNT.

Međutim, vjeruje kako postoje nova oružja koja imaju šansu probiti gotovo pet metara debeo krov «betonske školjke».

Njemački Deutsche Welle također je u srijedu objavio da su američki stručnjaci poslani u Bosnu i Hercegovinu da prouče bunker, kako bi otkrili mogućnosti kako se dokopati Husseina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara