Tjedan besplatnih predstava i apel za spas Teatra andTD

Zagrebački Teatar andTD i petu godinu zaredom građanima će darovati Tjedan besplatnih predstava, od 15. do 23. siječnja, u tijeku kojeg će biti izvedene najuspješnije predstave toga kazališta u proteklom razdoblju te upriličeno nekoliko gostovanja. L

Ravnatelj kazališta Damir Mađarić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da tjedan besplatnih predstava započinje 15. siječnja, premijernom predstavom "Murlin Murlo" ruskog pisca Nikolaja Vladimirovića Koljade, koji Teatar andTD radi u suradnji s karlovačkim Gradskim kazalištem Zorin dom. U nedjelju je također najavljen "Murlin Murlo", a 17. siječnja bit će odigrana Gavranova predstava "Kako ubiti predsjednika".

Publika će 18. siječnja vidjeti predstavu Marka Ravenhilla "Shopping and Fucking", 19. siječnja "Norveške šume" Vladimira Stojsavljevića, a 20. siječnja "Ivonu kneginjicu od Burgunda" Witolda Gombrowicza.

Najstarija i najuspješnija hrvatska predstava, koja se igra 37 godina, "Stilske vježbe" Raymonda Queneaua najavljena je za 21. siječnja. Istoga dana gostuje Slovensko Ljudsko Gledališče iz Celja s predstavom "Blazinec" Martina McDonagha.

Gostovanje dubrovačkog Kazališta Marina Držića zatvara tjedan besplatnih predstava 22. i 23. siječnja predstavom Israela Horovitza "Moja stara gospođa" u kojoj glumi Marija Kohn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glumac, redatelj i pisac Koljada jedan je od nazanimljivijih dramatičara suvremene ruske literature, rekla je predstavljajući pisaca komada "Murlin Murlo" dramaturginja predstave Željka Udovičić.

Koljada je kao profesor dramaturgije bitno utjecao na čitavu generaciju novih ruskih pisaca, rekla je, napomenuvši kako je do sada napisao 40-tak dramskih djela. Sama predstava "Murlin Murlo" kultni je tekst i predstava koja se već deset godina igra u 90 ruskih kazališta i na svjetskim pozornicama. Predstava na ciničan i ironičan način govori o društvu u tranziciji, moralnom raspadu i gubitku kriterija, a već sama travestija u imenu komada govori o načinu promatranja današnjice. Murlo, naime, na moskovskom slengu znači rugoba, nakaza.

Ansambl Teatra andTD na današnjoj je konferenciji pozvao javnost, resorne ministre, premijera i predsjednika države da spase Teatra andTD, jer su, kako navode, doznali da nova uprava Studentskoga centra želi ukinuti Teatar kao profesionalno kazalište, staro 40 godina.

Dopisom iz Uprave SC-a ponuđeno nam je da potpišemo ugovor na samo šest mjeseci, umjesto na cijelu godinu, stoji, uz ino, u apelu.

(Hina) xmb ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara