Tjedan dana do povijesnog referenduma u Britaniji, pobornici i protivnici Brexita izjednačeni

Tjedan dana do povijesnog referenduma u Britaniji, pobornici i protivnici Brexita izjednačeni

Foto: 123rf

NEKADAŠNJE dvoznamenkasto vodstvo kampanje za ostanak Britanije u Europskoj uniji pred suparničkom kampanjom za izlazak smanjilo se na samo jedan postotni bod, prema istraživanju javnoga mišljenja objavljenom u listu The Sun.

Samo nešto više od tjedan dana prije nego što Britanci glasuju na referendumu o Europskoj uniji 23. lipnja telefonska anketa koja je obuhvatila 1002 ispitanika pokazala je da ostanak u EU-u podržava njih 46 posto dok je 45 posto za izlazak Britanije, navodi The Sun.

Prethodno telefonsko istraživanje ComRes, objavljeno 19. svibnja za list Daily Mail i televiziju ITV dalo je kampanji za ostanak prednost od 11 bodova.


"Očito je došlo do znatnih promjena zadnjih tjedana", rekao je Tom Mudzinski, ComnRes-ov ravnatelj političkih anketa, kako navodi The Sun.

"Vidjeli smo da 'ostanak' ima komotno vodstvo, ali nakon debata i pošto se tema prebacila na imigraciju, on je sada smanjio razliku prema 'izlasku' da su skoro izjednačeni", rekao je.

Druga, internetska anketa TNS-a objavljena ranije u utorak dala je prednost od sedam postotnih bodova Izlasku, nakon sličnih signala drugih skorašnjih istraživanja što je smanjilo vrijednost britanske funte i izbrisalo milijarde funta vrijednosti na burzama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara