Tjedan frankofonije od 17. do 23. ožujka

U tjednu frankofonije koji će se održati od 17. do 23. ožujka u više hrvatskih gradova u središtu pozornosti bit će kulturna raznolikost, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Francuskom institutu.

Direktor Francuskoga instituta Olivier Brochet rekao je da je program usredotočen na Međunarodni dan frankofonije koji se obilježava 20. ožujka.

Podsjetivši da se taj tjedan u Hrvatskoj drugi put priređuje u suradnji više veleposlanstva frankofonih zemalja u Zagrebu, Brochet je istaknuo da će se u program prvi put uključila i Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Tako će na Trećem programu HRT-a cijela večer - od 20 do 23,30 sati biti u "znaku" frankofonije, a bit će prikazana četiri dokumentarna filma, među kojima i dokumentarac o Međunarodnome festivalu francuskih šansona u Splitu, koji će se održati 3. svibnja po deseti put.

Tjedan frankofonije službeno će biti otvoren 18. ožujka u Hrvatskome glazbenom zavodu priredbom na kojoj će nastupiti mezzosporanistica France Duval, bariton Bruno Laplante uz klavirsku pratnju Christophea Maynarda, izvijestio je voditelj Francuskoga instituta Claude Veron.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima program tjedna planiran je u tri "smjera" - priredbe u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima te natjecanja posredstvom Interneta.

U okviru proslave frankofonije organizirat će se i međunarodno natjecanje "10 riječi frankofonije" koje je namijenjeno mladima, od 18 do 25 godina. Tema natjecanja je: "Predstavite svoju zemlju na način koji pobuđuje želju da je se posjeti".

Sudionici natjecanja trebaju napisati tekst od 25 redova koji sadrži deset riječi iz djela Raymonda Queneaua (dimanche, vol, campagne, exercer, bleu, chiendent, rude, mille, instant i courir).

Frankofonija na prvome mjestu znači skup osoba diljem svijeta kojima je zajednička uporaba francuskoga jezika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara