tjedan hrvata/predstavljena knjiga "život i djelo vladislava brajkovića"

Knjiga o životu i djelu akademika i admirala "Bokeljske mornarice 809" Vladislava Brajkovića predstavljena je danas u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u sklopu priredbe "Tjedan Hrvata iz Crne Gore" na kojoj se od 22. do 28. rujna prvi put u hrvatskome glavnom gradu predstavlja hrvatska autohtona zajednica iz Crne Gore.

Zahvaljujući izdavačima - Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore-Kotor i Društvu "Bokeljska mornarica" - Kotor na jednome su mjesto objedinjeni brojni podatci o Brajkovićevu životu i djelu.

Po riječima predsjednika Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i glavnoga urednika knjige Radomira Pavićevića, u knjizi su objavljeni izvorni Brajkovićevi tekstovi te prilozi i osvrti njegovih kolega na Brajkovićev znanstveni opus i njegovu dužnost admirala Bokeljske mornarice koju je taj potomak stare pomorske obitelji iz Perasta u Boki kotorskoj obnašao od 1964. do smrti 1989.

Knjiga je i pokušaj da se s različitih motrišta približi veliko Brajkovićevo djelo koje je, smatra Pavićević, zajednička baština hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj na kojoj možemo graditi i zajedničku europsku budućnost.

Vladislav Brajković bio je vrhunski stručnjak u području pomorskoga prava, rekao je akademik Eugen Pusić, a član-suradnik HAZU Vladimir Đuro Degan podsjetio da se ta ocjena posebice odnosi na pomorsko privatno pravo premda je, dodao je, akademik Brajković bio vrlo dobro upućen i u međunarodno pravo mora.

Izniman znanstveni doprinos toga velikog erudita, humanista i posebno dragoga čovjeka te gospodina posebice se pak odnosi na prinos u pisanju Pomorske enciklopedije, Deganova je ocjena jednako kao i Brajkovićeva učenika i dopisnog člana HAZU Ive Grabovca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Brajković bio je po vokaciji enciklopedist i najzaslužniji je što je Pomorska enciklopedija Leksikografskoga zavoda kapitalno djelo hrvatske enciklopedistike koje je dosegnulo najviše svjetske kriterije te struke, istaknuo je Grabovac.

Prvi svezak prvoga izdanja Pomorske enciklopedije objavljen je 1954. a osmi 1964. Vladislav Brajković bio je glavni urednik drugoga izdanja Pomorske enciklopedije koje je objavljeno u razdoblju od 1975. do 1989.

Zato, Grabovac drži da bi najbolji izraz zahvalnosti koji bi Brajkoviću mogli dati njegovi kolege bilo novo izdanje Pomorske enciklopedije.

Akademik Vladislav Brajković rođen je u Kninu 1905. Od 1941. do 1975. bio je profesor na Pravnome fakultetu u Zagrebu, a bio je i član jugoslavenskoga izaslanstva na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946./1947.

Umro je u Zagrebu 1989. a sahranjen u Perastu u Boki Kotorskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara