Tjeralica nije dovoljna za uhićenje Kapetana Dragana

Tjeralica nije dovoljna za uhićenje Kapetana Dragana
AUSTRALSKA policija ne može uhititi bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića samo na temelju međunarodne tjeralice koju je protiv njega raspisala Hrvatska pod sumnjom da je početkom 90-ih godina počinio ratne zločine u Hrvatskoj, javila je u četvrtak američka agencija AP pozivajući se na australske izvore.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je na nalog šibenskog istražnog suca raspisalo međunarodnu tjeralicu za Vasiljkovićem, poznatim kao Kapetan Dragan.

Glasnogovornik australskog ministra pravosuđa Brad Burke kazao je da australske vlasti na temelju tjeralice ne mogu izručiti, pa čak ni uhititi tog stanovnika Pertha, piše AP.

Profesor prava s australskog sveučilišta Peter Bailey rekao je da je tjeralica korak u procesu prema Vasiljkovićevu izručenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska bi morala podnijeti formalni zahtjev za izručenjem i pružiti dokaze o počinjenim zločinima kako bi se Vasiljkovića uhitilo i izvelo pred australski sud koji bi odlučio o izručenju, kaže Bailey za AP.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Tereti ga se zbog toga što su tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara